De ce sa alegi prezervativul?

0 Shares
0
0
0

Sexul sigur inseamna un contact sexual, in timpul caruia te protejezi atat pe tine, cat si pe partenerul sexual impotriva bolilor cu transmisie sexuala si a sarcinii neplanificate, de aceea este bine sa tii cont de sfaturile si informatiile primite pe www.sexedu.ro.

Contactul sexual care nu implica schimbul de sperma, fluide vaginale sau sange intre parteneri este considerat a fi un sex sigur. Sexul care nu este sigur te poate pune pe tine sau pe partenerul tau la risc de boli cu transmisie sexuala, cum sunt chlamydia, gonoreea, sifilisul, Mycoplasma genitalium, hepatita Bsau poate duce la o sarcina neplanificata.

Prezervativele si sexul sigur

Prezervativele ofera cea mai buna protectie disponibila impotriva bolilor transmisibile sexual, actionand ca o bariera fizica pentru a preveni schimbul de sperma, fluide vaginale sau sange intre parteneri.

Sexul seminal este, de asemenea, numit „sex mai sigur” pentru a sublinia faptul ca prezervativele si alte metode de bariere nu sunt 100% eficiente in prevenirea bolilor sexuale. Cu toate acestea, prezervativele ofera cea mai buna protectie disponibila atunci cand sunt utilizate corect.

Pentru sexul vaginal, anal si oral, trebuie sa folosesti prezervative. Printre punctele pe care trebuie să le ai în vedere sunt:

  • Prezervativul masculin este o teaca fina, din cauciuc de latex, disponibila intr-o varietate de dimensiuni si stiluri. Prezervativele din poliuretan sunt disponibile persoanelor alergice la latex.
  • Prezervativele feminine se aseamana cu un prezervativ obisnuit din poliuretan, dar este proiectat sa se potriveasca in interiorul vaginului. Prezervativul feminin este pre-lubrifiat si se gaseste doar intr-o marime universala

Ar trebui sa utilizezi alte metode de protectie – de exemplu, prezervative pe vibratoare si alte jucarii sexuale penetrante, o manusă din latex pentru penetrarea vaginului sau anusului si o bara dentara (o foaie de latex purtata peste organele genitale feminine) in timpul sexului oral.

Aminteste-ti ca o diafragma (un capac purtat in vagin pentru a acoperi colul uterin) ofera o bună protectie impotriva sarcinii, dar protectia este redusa in ceea ce priveste bolile cu transmitere sexuala.

Pentru a fi eficiente, prezervativele trebuie folosite de la inceputul sexului pana la sfarsit, deoarece bolile pot fi transmise prin pre-ejaculare.

Utilizeaza intotdeauna un prezervativ nou, lubrifiat de fiecare data cand faci sex. Verifica data expirarii si deschide pachetul, avand grija sa nu rupi prezervativul cu unghii, bijuterii sau dintii.

Dacă ai nevoie de un lubrifiant suplimentar, utilizeaza numai lubrifianti pe bază de apa. Alti lubrifianti pot deteriora prezervativul.

Eficacitatea prezervativelor

Prezervativele, chiar si atunci cand sunt utilizate corect, nu garanteaza 100% protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala sau a sarcinii neplanificate. Problemele care trebuie luate în considerare includ:

  • Cand folosesti prezervativul, se poate raspandi o infectie daca prezervativul nu acopera in totalitate zona infectata. De exemplu, unele infectii, cum ar fi paduchii pubieni, scabia, verucile genitale si herpesul sunt raspandite prin contactul cu pielea celui infectat. Prezervativele ofera o anumită protectie impotriva acestor boli, dar nu ofera protectia completa, deoarece nu acopera intreaga suprafata a pielii genitale.
  • Un prezervativ se poate rupe, mai ales daca nu a fost depozitat corect sau daca lubrifiantul potrivit nu a fost utilizat. De aceea, ar trebui sa utilizezi intotdeauna lubrifiant pe bază de apa. Lubrifiantii pe baza de ulei sunt asociati cu ruperea prezervativului si nu ar trebui folositi. Nu expune prezervativul la caldura prelungita.
  • Nu utiliza un prezervativ care depaseste data de utilizare. Nu incerca sa refolosesti un prezervativ – acestea sunt concepute numai pentru o singura utilizare.

Alte sfaturi pentru un sex mai sigur

Sexul sigur este, de asemenea, despre a face sex atunci cand tu și partenerul tau sunteti pregatiti sa faceti sex placut, respectuos si protejat. Alte modalitati de practicare a sexului sigur includ:

  • A face sex cu un singur partener, cand niciunul dintre voi nu are boli cu transmitere sexuala, acesta fiind mai sigur mod de a face sex.
  • In cazul in care ai o boala cu transmitere sexuala, evita contactul sexual pana cand medicul sau asistenta te informeaza ca nu mai esti infectios si pana cand atat tu, cat si partenerul tau, ati fost tratati.
  • Discuta cu partenerul de sex despre ceea ce doresti si ceea ce te face sa te simti bine
  • Retine ca medicamentele si alcoolul pot afecta capacitatea ta de a lua decizii bune.
  • Utilizeaza alte tipuri de contraceptie in plus fata de prezervativ, pentru a evita sarcina neplanificata.
0 Shares
You May Also Like