Echipamentele de protectie si imbunatatirea productivitatii lucratorilor din industria alimentara

Echipamentele de protectie si imbunatatirea productivitatii lucratorilor din industria alimentara

0 Shares
0
0
0

Aproape fiecare dintre noi a trecut prin experienta neplacuta a toxiinfectiei alimentare, ca urmare a nerespectarii normelor de igiena, sau a conditiilor termice de preparare a alimentelor. Asa se explica includerea echipamentelor speciale si de unica folosinta in industria de profil, pentru ca la mijloc este sanatatea populatiei.

Mai departe am alcatuit o lista cu cele tipuri standard de echipamente de unica folosinta care sunt imperios necesare in industria alimentara:

  • Manusi de unica folosinta

Manusile pentru industria alimentara sunt concepute din latex, cauciuc, nitril sau vinil. Acestea au fost gandite pentru a proteja mainile de contactul cu substante daunatoare pielii, precum si de incidentele cauzate de obiectele ascutite sau de taiat. De asemenea, manusile sunt utilizate ca sa impiedice raspandirea bacteriilor de pe maini la momentul contactului cu alimentele.

  • Bonetele de unica folosinta

Bonetele de unica folosinta sau acoperitorile cum mai sunt denumite, imita clasicele bonete din material textil. Bonetele tin parul strans pentru a se evita patrunderea firelor de par sau de transpiratie in mancare, in timpul manipularii produselor alimentare. Bonetele sunt prevazute cu material netesut si permit circulatia aerului la nivelul scalpului.

  • Masti de protectie

Spatiile destinate procesarii alimentelor au o calitate a aerului slaba calitativ, ca urmare a aburilor, emisiilor toxice, a particulelor de praf, etc. Mastile de protectie sunt destinate filtrarii corecte a particulelor de aer respirat, dar si pentru a evita contaminarea alimentelor cu secretiile persoanelor implicate in proces.

  • Halate de protectie

Halatele de unica folosinta au rolul de a proteja alimentele de contactul cu reziduurile aflate pe hainele purtate in exterior. Mai mult, aceste articole vestimentare pentru industria alimentara mentin hainele curate impotriva petelor.

  • Cotierele/ acoperitoarele de maneci

Acestea au un rol similar cu cel al halatelor: de a proteja alimentele si a pastra hainele intacte. Cotierele sunt utilizate implicit de lucratorii care folosesc masini, existand astfel riscul ca acestia sa isi agate hainele in timpul deplasarii.

  • Sorturile de protectie

Sorturile de protectie sunt deosebit de importante pentru industria alimentara, in special in cazul lucratorilor care trebuie sa manipuleze carnea cruda, cum se intampla in restaurante, fast-food-uri, abatoare, macelarii si alte unitati alimentare. Un astfel de sort de unica folosinta din plastic de la DispoTrading.ro actioneaza ca un scut care opreste bacteriile sa patrunda in alimente sau pe suprafetele de lucru. In acelasi timp, sorturile de protectie mentin hainele curate fiind rezistente la grasimi, fluide si uleiuri.

  • Incaltaminte de protectie

Pardoseala spatiilor de procesare a alimentelor pot deveni foarte alunecoase, fapt care pericliteaza siguranta angajatilor. In categoria incaltamintei de protectie intra acoperitorile pentru pantofi sau botosii de unica folosinta. Acestea asigura protectie si impotriva bacteriilor care, aduse din afara pe incaltamintea obisnuita pot transporta microbi care se ridica in aer si intra in contact cu alimentele.

Angajatii din industria alimentara care lucreaza in unitati se servire sau de procesare a alimentelor sunt extrem de expusi accidentelor. Asadar, echipamentele de protectie pentru industria alimentara este la fel de vitala pentru buna desfasurare a activitatii lucrative si pentru siguranta personalului ca si pentru restul industriilor grele. Doar un loc de munca sigur si igenic asigura performanta si productivitatea muncii angajatilor.

0 Shares
You May Also Like