Efectul-curcuminului-asupra-pielii

Efectul curcuminului asupra pielii

In India, o mireasa tanara așteapta, in mijlocul muzicii si veseliei, in timp ce femeile mai in varsta  din casa o pregatesc pentru nunta. Ea este pe cale sa fie imbracata in cele mai bune vesminte si impodobita cu bijuterii executate cu maiestrie rara.

Dar inainte de a o imbraca, ele trebuie sa se asigure ca pielea ei arata perfect. Ii maseaza pielea cu o pasta preparata din lemn de santal si turmeric astfel incat, dupa ce se va clati de aceasta pasta, stralucirea pielii sale este la fel sau chiar mai fascinanta decat licarirea bijuteriilor.

Din cate ne putem aduce aminte, turmericul a fost folosit in gospodariile indiene pentru ingrijirea pielii, in combinatie cu o varietate de ingrediente, cum ar fi lapte sau lemn de santal. Fiind un ingredient comun in retetele indiene, este gasit in fiecare bucatarie, lucru care il face usor accesibil, in afara de faptul ca este si extrem de util.

Turmericul lupta impotriva bacteriilor servind, astfel, ca un bun substitut pentru sapunul fabricat industrial. Ca antiinflamator, turmericul functioneaza bine impotriva bolilor de piele cum ar fi arsurile, psoriazisul si eczemele. Din acest motiv este, de asemenea, aplicat pe taieturi si rani.

Aceste beneficii ale turmericului pot fi atribuite unui compus cunoscut sub numele de curcumina, care este ingredientul sau activ. Studiile de laborator au apreciat recent curcumina ca fiind un medicament minune, care are potentialul de a vindeca si de a preveni un numar mare de boli care afecteaza ficatul, inima, pancreasul si stomacul.

Pana in prezent, curcumina s-a dovedit complet sigura, practic fara efecte secundare, in afara de iritatii gastro-intestinale minore, atunci cand aceasta se administreaza in cantitați mari. Recent, rolul traditional al curcuminei ca un aliat al tesutului pielii bogat in lipide a fost testat clinic, desi este disponiblila o cantitate mai mare de date pentru utilizarea pe cale orala decat pentru uzul topic.

Curcumina este destul de eficienta in vindecarea bolilor pro-inflamatorii, atunci cand este aplicata local pe piele. Psoriazisul este o astfel de boala de piele inflamatorie, care afecteaza aproximativ doua procente din populația lumii.

Fiecare sex este expus, in egala masura, la riscul de a avea aceasta  afectiune cronica in care portiuni ale pielii devin inflamate,  dezvoltand solzi rosii, faramiciosi si care pot cauza mancarimi. Scalpul, coatele, genunchii si zona lombara sunt parti ale corpului care sunt cel mai frecvent afectate.

Declansatorul psoriazisului este un stimul nociv, care poate fi o rana, o reactie alergica, o infectie (bacteriana, fungica sau virala) sau chiar o arsura. Stimulul – prejudiciu, de obicei impreuna cu o infectie bacteriana suprapusa, declanseaza un raspuns de vindecare a ranilor. Aceste procese de vindecare necesita o sursa de energie, care este generata de stocurile de glicogen din celule, de catre enzima fosforilaza kinaza, care este secretata la aproximativ cinci minute de la prejudiciu.

Potrivit Dr. Heng, la indivizii normali exista un mecanism de oprire al fosforilaza kinaza, iar procesul de vindecare, nivelurile de fosforilaza kinaza revin la normal si alimentarea cu energie a procesului inflamator este oprita. La persoanele psoriazice, insa, mecanismul de oprire pentru fosforilaza kinaza este defect, ceea ce duce la o defalcare mai mare a stocurilor de glicogen.

Exista o dezbatere cu privire la faptul ca psoriazisul provine, in primul rand, dintr-o defectiune a sistemului imunitar a celulelor pielii, numite keratinocite. In prezent, regimul de tratament pentru aceasta boala actioneaza prin reducerea inflamatiei si incetinirea cresterii rapide si varsarea keratinocitelor.

Curcumina scade nivelul de fosforilaza kinaza fiind, astfel, eficienta in solutionarea psoriazisului. Studiile au aratat capacitatea curcuminei de a proteja pielea, prin stingerea radicalilor liberi si reducerea inflamatiei prin inhibarea factorului nuclear-KB. 

Tratamentul pe baza de curcumina a redus, de asemenea, timpul de vindecare a ranilor, a imbunatatit  depunerea de colagen si a contribuit la cresterea fibroplastelor si a densitatii vasculare la rani sporind, astfel, vindecarea ranilor normale si afectate.

S-a demonstrat, de asemenea, ca are rezultate pozitive ca un agent pro-angiogenic in vindecarea ranilor, prin inducerea factorului de crestere si transformare beta, care induce atat angiogeneza  cat si acumularea de matrice extracelulara, care continua prin faza de remodelare a cicatrizarii.

Curcumina este un vindecator de tumori ale colonului, sanilor, duodenului si pielii. Rezultatele cercetarilor efectuate pe sobolani ne dau motive sa credem ca aplicarea locala de curcuminiozi reduce incidenta tumorilor cutanate si, de asemenea, previne, in parte, prejudiciul cauzat de ultraviolete. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma efectele curcuminei asupra tumorilor cutanate la oameni.

Cura dermatologica perfecta ar trebui sa aiba, in mod ideal, capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, reduce inflamatia, de a modula dezvoltarea celulara anormala, de a reduce daunele provocate de ultraviolete si de a inhiba acumularea de pigmenti asociata varstei.

Curcumina are toate aceste abilitati si multe altele. Toate aceste dovezi vin ca o marturie a abilitatilor de agent non-toxic ale curcuminei, agent care slujeste in lupta impotriva bolilor de piele.