Elastografie – la ce ne foloseşte?

Elastografie – la ce ne foloseşte?

 Ce este elastografia?

Elastografia este o tehnică de imagistică medicală noninvazivă care ajută la determinarea rigidității organelor și a altor structuri din corpul dumneavoastră. Este cel mai frecvent utilizată pentru a vă evalua ficatul. Aceasta direcționează vibrații nedureroase de joasă frecvență în ficat.

Ultrasunetele sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) măsoară cât de repede se mișcă aceste vibrații prin organ. Un computer folosește aceste informații pentru a crea o hartă vizuală care arată rigiditatea (sau elasticitatea) ficatului.

Țesutul rigid al ficatului este de obicei un semn de boală. Bolile ficatului pot provoca acumularea de țesut cicatricial (fibroză). Persoanele cu fibroză hepatică nu prezintă întotdeauna simptome, însă lăsată netratată, aceasta poate evolua către o afecțiune mai gravă, numită ciroză. Ciroza poate afecta grav funcția ficatului și poate fi fatală.

Elastografia poate fi utilizată în locul unei biopsii, pentru a evalua dacă aveți o boală hepatică. O biopsie hepatică folosește un ac pentru a obține o mică probă de ficat pentru examinare la microscop.

Care sunt cele mai comune utilizări ale procedurii?

Elastografia este utilizată în special pentru a căuta boli în ficat. Tehnica poate: detecta și evalua cât de severă este boala hepatică, îndruma deciziile de tratament, monitoriza răspunsul la tratament, ghida sau înlocui o biopsie hepatică, ajuta la prezicerea riscului de complicații ale bolilor hepatice, cum ar fi acumularea de lichide în abdomen (ascită).

Ea este, de asemenea, utilizată pentru diagnosticarea afecțiunilor din alte organe, cum ar fi sânul, tiroida și prostata. Este, totodată, utilizat şi pentru a evalua starea mușchilor și tendoanelor.

Cum funcţionează elastografia?

            Imaginea cu ultrasunete se bazează pe aceleași principii implicate în sonarul folosit de lilieci, nave și pescari. Atunci când o undă sonoră lovește un obiect, ea revine sau răsună. Măsurând aceste unde de ecou, ​​este posibil să se determine cât de departe este obiectul, precum și dimensiunea, forma și consistența obiectului. Aceasta include dacă obiectul este solid sau umplut cu fluid.

În medicină, ultrasunetele sunt utilizate pentru a detecta modificări ale aspectului organelor, țesuturilor și vaselor și pentru a detecta mase anormale, cum ar fi tumorile.

Într-un examen cu ultrasunete, un traductor trimite atât undele sonore, cât și înregistrează ecoul undelor. Când traductorul este apăsat pe piele, acesta trimite mici impulsuri de unde sonore inaudibile, de înaltă frecvență, în corp. Pe măsură ce undele sonore se refractă de pe organele interne, fluide și țesuturi, receptorul sensibil din traductor înregistrează mici modificări ale înălțimii și direcției sunetului.

Aceste unde specifice sunt măsurate instantaneu și afișate de un computer, care la rândul său creează o imagine în timp real pe monitor. Unul sau mai multe cadre ale imaginilor în mișcare sunt de obicei capturate ca imagini statice.

Clinica MedImages Cluj Napoca, oferă servicii de elastografie în cele mai bune condiţii, utilizând aparatură de ultimă generaţie. Este o metoda simplă şi rapidă, care poate îmbunătăţii specificitatea examinării ultrasonografice conventionale, prin scăderea numărului biopsiilor efectuate şi a re-examinărilor inutile.

Anunţaţi medicul dacă este posibil să fiți gravidă și discutați despre orice boală recentă, afecțiuni medicale, medicamentele pe care le luați sau alergii.