Fructele de aronia au patruns si pe piata din Romania, iar multi dintre concetatenii nostri se intreaba inca ce este cu aceste fructe si de unde provin ele. Si pe buna drepate, cata vreme se face atata publicitate in jurul lor, dar nimeni nu stie unde cresc aceste fructe si ce beneficii au ele pentru sanatate.
Dincolo de aceasta, mai sunt si o serie de produse derivate din fructele de aronia, pe care le vezi deja in magazine sau de vanzare pe internet, fara sa stii prea multe despre ele, desi nutritionistii iti spun ca au efecte miraculoase pentru sanatate.
Iar pretul acestor produse este unul pe masura, oferind posibilitatea unor castiguri frumoase aat pentru producatori, cat si pentru comerciantii en detail.
Avand in vedere toate aceste aspecte, tot mai multi romani se intreaba cum pot infiinta propria plantatie de aronia, inlocuind astfel propria plantatie de zmeura sau capsuni, care sunt extrem de perisabile si strict sezoniere.
Usor naturalizate de pe continentul american
In primul rand, trebuie spus ca aronia este un arbost originar din america de nord, mai exact din zona Canadei, unde clima temperat continentala este oarecum asemanatoare cu a noastra. Acesta este si motivul pentru care aronia a fost naturalizat extrem de usor, fiind adus pentru prima oara de niste intreprinzatori din vestul tarii.
Se stie ca, intotdeauna, de partea cealalta a Carpatilor, spre Banat, clima este mai blanda, temperatura fiind mai ridicata cu cateva grade decat in restul tarii. Prin urmare, avem terenul perfect pentru dezvoltarea fructelor de aronia, care iubesc soarele, dar si solul moale si afanat, fara a fi insa excesiv de umed. Caci, umezeala excesiva nu favorizeaza dezvoltarea arbustului de aronia. L
Pregatirea terenului
Primul pas pe care il avem de facut in in fiintarea unei plantatii de aronia este amenajarea terenului. Acesta trebuie sa fie pe cat posibil drept, fara denivelari si curatat de buruieni.
Daca avem posibilitatea, putem sa-l discuim, insa pamantul trebuie sa fie reavan si nu prea uscat. Prin urmare, terenul argilos sau nisipos, care este mai potrivit pentru cresterea vitei de vie, spre exemplu, nu va fi la fel de adecvat pentru cresterea arbustului de aronia.
De asemenea, plantele trebuie lasate sa se dezvolte, intrand pe rol abia din al doilea an. In ceea ce priveste recoltarea fructelor, trebuie spus ca sezonul lor este pe la finalul verii, inceputul toamnei, in luna septembrie, cand fructele de aronia sunt perfect coapte si vremea este inca suficient de calda. Caci, am uitat sa va spunem ca fructele de aronia sunt mari iubitoare de caldura, mai ales in perioada ajungerii la maturitate.