Istoria-rochiei-de-mireasa

Istoria rochiei de mireasa

Albul, bejul, fildesul sau sampania sunt unele dintre cele mai folosite culori in rochiile de mireasa de astazi, dar ce inseamna aceasta traditie?

Ne amintim clar cum bunicile noastre purtau negru in rochia lor de mireasa si suntem surprinsi sa aflam ca albul si intreaga sa gama nu au devenit larg raspandite pentru rochiile de mireasa pana la mijlocul secolului al XX-lea.

Si adevarul este ca, in trecut, femeia s-a casatorit intr-un costum regional sau cu unul similar cu cel din fiecare zi, dar in tesaturi mai bogate, elaborate si cu mai multe ornamente. Abia la sfarsitul secolului al XIX-lea a inceput sa fie folosita o rochie de mireasa in sine si specifica nuntilor. Vezi rochii de mireasa Cluj preturi si alege modelul potrivit pentru tine!

In Evul Mediu orice rochie putea fi folosita pentru o casatorie, dar cel mai frecvent era sa fie colorata.

Pe de alta parte, in timpul Renasterii femeile se casatoreau in rochii de mireasa care au urmat moda momentului: femeile nobile purtau brocarte foarte scumpe din aur si argint, in timp ce cele mai umile purtau orice rochie din garderoba lor zinica.

Moda designului alb pentru rochia de mireasa a fost impusa neintentionat de regina Victoria a Angliei in 1840, cand s-a casatorit cu Albert de Saxonia intr-o rochie alba brodata in aur.

In anii urmatori, toate doamnele nobilimii au purtat aceasta nuanta in rochiile de mireasa, in care au adaugat voaluri vechi din dantela de familie.

In plus, si pe de alta parte, catolicismul, care a legat intotdeauna albul de puritate, din dogma Neprihanitei Conceptii din 1854 a inceput sa asocieze aceasta culoare cu virginitatea femeilor, dand o valoare morala importanta acestei tonalitati.

In Spania, abia in secolul trecut miresele au adoptat moda alba a rochiei de mireasa si pana atunci au continuat sa poarte rochii de mireasa negre din cauza rescisiunii economice pe care tara a suferit-o.

Marile nunti difuzate masiv la televiziune, cum ar fi cea a Fabiola de Mora y Aragón cu regele Belgiei si cea a lui Grace Kelly cu Rainier de Monaco a insemnat lansarea definitiva a culorii albe pentru rochia de mireasa, care astazi dainuie cu toata puterea sa in mod national de mireasa.

Traditia alba

Adevarul este ca rochia alba este inca traditia pentru miresele din lumea occidentala, chiar si la ani dupa nunta reginei Victoria.

In anii 1920 a fost scurtata si a dobandit o figura tubulara, in anii ’50 fusta a fost re-extinsa pentru a raspunde siluetei receptive a Noului Look si, de-a lungul anilor, a fost acomodata cu estetica care defineste stilul epocii sale.

Frecvent, rochia de mireasa a fost decorata cu detalii romantice, cum ar fi dantela si broderii cu perle, evidentiind uneori diferite tehnici nationale si artizanale de productie textila.

Si, desi au existat intotdeauna femei iubitoare de moda (unora le place sa le numeasca fashioniste, luand un termen in limba engleza) care indraznesc sa sara peste norma si sa foloseasca alte culori la nuntile lor, albul este, prin excelenta cea mai folosita culoare.