Multi spun ca a te casatori este unul dintre cele mai importante momente din viata unei persoane. Si asta este ceva care se aplica cu siguranta in Romania, unde familia este foarte importanta si unde nuntile sunt evenimente sociale extrem de importante.
In Romania, nuntile traditionale sunt o lume in sine: incep dimineata devreme si uneori se termina a doua zi dimineata, trecand prin cateva etape importante si ducand familia in diferite locuri.
Intreaga sarbatoare este presarata cu multe traditii si obiceiuri. Totul se incheie cu o petrecere lunga cu muzica, dans si multa mancare la ore tarzii in timpul noptii. Veti afla mai multe detalii in continuare, cu privire la nuntile din Romania.
Exista cupluri care traiesc in orasele mari, chiar si in capitala, si care inca includ elemente traditionale in ziua nuntii lor. In unele regiuni, mireasa si mirele aleg sa poarte costume traditionale in ziua nuntii lor, si nu rochia clasica alba si costumul negru.
Aceasta a devenit, de asemenea, o noua tendinta in randul tinerilor care se casatoresc purtand bluzele traditionale (Ie), alegand adesea sa isi faca fotografiile oficiale de nunta in Muzeul Satului – pentru cei din Bucuresti, pentru ca mai apoi sa isi petreaca in Militari Residence.
In comunitatile mai mici (cum ar fi satele sau orasele), cuplul fericit si familiile lor sunt in continuare cele care organizeaza intregul eveniment.
Adesea, chiar si mancarea este gatita de obicei acasa, bauturile alcoolice sunt de casa, iar uneori petrecerea este organizata in curtea lor din spate. Viitorii miri insa care locuiesc la oras, prefera sa lase organizarea nuntii in grija unor planificatori si sa angajeze restaurante pentru a avea grija de petrecere.
De exemplu, locuitorii capitalei pot accesa https://militariresidenceballroom.ro/, pentru a lua legatura cu cel mai mare centru de evenimente, pentru organizarea nuntii. Aici, totul va fi cu adevarat special, incepand de la aranjarea meselor, aranjamente florale, mancare, muzica, etc.
Nuntile in Romania au loc de obicei duminica sau sambata. In mod traditional, se desfasurau duminica, dar avand in vedere ca in zilele noastre oamenii sunt ocupati si majoritatea oaspetilor trebuie sa mearga la munca luni dimineata, majoritatea nuntilor au loc sambata.
Exista mai multe perioade ale anului in care nu exista nunta, si anume in timpul Postului, Postul Craciunului si alte cateva perioade de post mai mici conform calendarului ortodox (majoritatea romanilor sunt ortodocsi). Perioadele cele mai aglomerate pentru nunti sunt, desigur, lunile de vara.
Cuplurile care doresc ca nunta lor sa aiba loc intr-o sala de evenimente de la Militari Residence Ballroom, ar fi indicat sa planifice in avans acest lucru, deoarece aceste locuri sunt rezervate de obicei cu mult timp inainte. Este firesc acest lucru, tinand cont ca discutam totusi despre cel mai mare centru de evenimente din capitala Romaniei.
Revenind la obiceiurile nuntii, facem precizarea ca nu doar cuplul fericit si familiile lor sunt implicate in eveniment. Nasii rol mare in toata planificarea evenimentului, uneori chiar un rol mai mare decat parintii mirelui si ai miresei.
Nasii sunt de obicei cupluri casatorite, prieteni sau rude ale miresei. Ei sunt parintii spirituali ai cuplului fericit, iar rolul lor in intreaga nunta este foarte important, inclusiv financiar.
De exemplu, se asteapta sa contribuie financiar la organizarea nuntii, trebuie sa plateasca impozitul pentru ceremonia religioasa si sa aiba roluri importante in ceremonia bisericeasca. Nasii sunt, de asemenea, asteptati sa fie modele pentru nou-nascuti si sa devina parte din familiile lor.
Cum se desfasoara o nunta traditionala
Totul incepe dimineata devreme si, de cele mai multe ori, intregul eveniment se incheie a doua zi dimineata, dupa o petrecere cu mult dans, mancare si baut. Vi se pare prea mult? Ei bine, in unele sate, exista inca sarbatori traditionale de nunta care dureaza trei zile si trei nopti. Iar muzica joaca un rol foarte important.
Mirele incepe ziua nuntii acasa, cu o traditie foarte importanta: baietii il pregatesc pe sot sa fie gata pentru nunta, iar asta include si barbieritul. Cu toate acestea, in zilele noastre acest lucru a devenit un gest mai mul simbolic, inca pastrat pentru ca reprezinta transformarea baiatului intr-un barbat. Apoi, isi iau masinile si merg la casa nasilor, insotiti de obicei de muzicieni.
Apoi, alaiul ajunge la casa miresei, acolo unde pregatirile incep de asemenea devreme, cu domnisoarele de onoare si mama pregatind sotia sa fie gata pentru nunta. Abia dupa ce mireasa este imbracata si nasa ii pune pe cap voalul, mirele o poate vedea.
Inainte de a parasi casa miresei, nasa si mama rup un tort traditional de mireasa peste capul miresei si ofera bucatile oaspetilor. Se spune ca aceasta scurta ceremonie aduce noroc cuplului fericit, precum si tuturor celor care mananca din tort.
Nuntile traditionale din Romania au o ordine procesionala stricta, care va fi respectata pe tot parcursul evenimentelor ce vor urma. Nasii stau alaturi de cuplu, parintii vin alaturi si apoi celelalte rude si prieteni.
Ziua continua cu ceremonia civila, care are loc la Primarie si este condusa de primar sau de un alt oficial al municipalitatii. Aici este locul in care casatoria este declarata legala, ceremonia incluzand semnarea certificatului de nunta cu nasii ca martori.
Apoi, are loc ceremonia religioasa la biserica, unde pe langa miri, nasi si parinti mai participa si rude dar si prieteni. Muzicantii sosesc si ei alaturi de alai. Daca exista o alta nunta la biserica la sosirea miresei, cele doua mirese evita sa se vada, deoarece acest lucru este considerat un semn rau. Acesta aduce ghinion si oamenii cred ca inseamna ca casatoria s-ar incheia cu un divort.
Dupa ce se termina si ceremonia religioasa, mirele si mireasa sunt felicitati de nasi, de familie si de cei prezenti la cununia religioasa. Apoi, mirele si mireasa, dar si nasii participa la o sedinta foto, in timp ce restul invitatilor ii asteapta la restaurant.
Dupa ce toata lumea ajunge la restaurant, isi fac si mirii si nasii aparitia, iar apoi petrecerea dureaza pana in zori, daca este nunta de seara, sau pana in jur de ora 22, daca este nunta de zi.