Principalele domenii in care intalnim motoare electrice

0 Shares
0
0
0

Inca din cele mai vechi timpuri, producerea electricitatii a incitat mintile savantilor din intreaga lume. Chiar fara sa stie despre ce este vorba, oamenii si-au pus intotdeauna intrebari despre modul in care parul se ridica atunci cand este frecat cu un material textil din lana.

De asemenea, fulgerele au reprezentat intotdeauna motiv de uimire, dar si de ingrijorare, considerand ca acestea reprezinta o pedeapsa din partea zeilor.

Ulterior, oamenii de stiinta au descifrat tainele electricitatii. Iar cum fortele naturii nu pot fi imblanzite, atunci au gasit alte cai de producere a energiei electrice pe cont propriu. Astfel au aparut motoarele, dand nastere celei mai prolifice etape ale dezvoltarii umane. Primul a fost motorul cu aburi, care transforma energia calorica in energie mecanica, punand in miscare locomotivele.

Mult mai tarziu a intrat in scena motorul electric, pe la sfarsitul secolului al 19-lea, revolutionand practic in mod radical industria. Prima care a avut de castigat de pe urma motoarelor electrice a fost industria prelucrarii lemnului si a metalelor, acestea beneficiind din plin de toata gama de motoare electrice.

Un simplu abric trebuie sa stim ca are la baza un motor electric, ce pune in miscare fierastraiele electrice. De asemenea, un strung de lemn sau orice alt utilaj de prelucrare a metalelor poate fi actionat de un motor electric, acestea fiind doar cateva exemple generale despre folosirea de motoare electrice de la Bmes.ro.

Trebuie spus insa ca aceste agregate se folosesc astazi intr-o gama vasta de domenii, incepand de la cele enuntat anterior, pana la mecanica fina, industria auto, industria aeronautica sau chiar industria medicala. Iar diferitele ustensile medicale folosite in ramuri precum stomatologia sau chiar chirurgia, folosesc cu succes aparate bazate pe motoare electrica de mare finețe.

Din punct de vedere al clasificarii lor insa, motoarele sunt de mai multe feluri.

In primul rand, vorbim despre motoarele de curent alternativ, caracterizat prin frecventa extraordinare de mare cu care acesta isi schimba sensul in decurs de o secunda. Principiul de baza pe care functioneaza acest tip de motor electric este inductia.

Practic, functionarea motorului electric prin inductie este data in cea mai mare parte de forta data de un curent electric ce strabate o spira infasurata pe un miez magnetic. Din acest punct de vedere, cu cat miezul magnetic si numarul de spire sunt mai mari, cu atat putem spune ca va creste si puterea electrica dezvoltata.

De asemenea, avem motoarele pe curent continuu, la care sensul curentului electric ce strabate o bobina este acelasi. Practic, aici nu mai asistam la schimbarea polilor magnetului, ci la comportarea miezului ca un magnet simplu, in care curentul electric se deplaseaza de la nord la sud sau invers.

0 Shares
You May Also Like