lintea

De ce este recomandat sa consumi linte?

Lintea este o planta mai putin cunoscuta, dar ale carei proprietati sunt din cele mai benefice pentru organismul uman. Lintea are proprietati terapeutice pentru o gama larga de afectiuni cardiovasculare,digestive,etc.

Lintea are toate atuurile pentru a deveni alimentul principal din dieta celor care traiesc sanatos. Este una dintre legumele biblice, fiind mentionata si in Sfanta Scriptura alaturi de bob si nap, insa a fost neglijata in ultimii ani, in ciuda faptului ca sunt cunoscute proprietati linte deosebite, cum ar fi acelea de a-si crea singura ierbicidele.

Ce este lintea?

Lintea este o planta erbacee anuala, legumicola, cu utilizari terapeutice raspandita in Europa inca din antichitate.

Planta are o radacina pivotanta, ramificata, adanca in sol pana la 60-70 cm. Tulpina ei este flexibila, frageda, striata, inalta de 20-50 cm si cu peri fini pe suprafata.

Florile sunt de culoare alba, iar  fructele au forma de pastaie rombica sau ovala, fara perisori pe suprafata si de culoare galbena, mai rar bruna sau neagra, care are seminte comestibile.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele, care variaza ca dimensiune si culoare in functie de soi (portocaliu, rosie, maro, verde).

Care sunt proprietatile benefice ale lintei pentru organismul uman?

Acest aliment este o sursa importanta de proteine de calitate – furnizeaza organismului 26 g proteine la 100 de grame de boabe, iar daca o combini cu o cereala, orez, de exemplu, vei putea inlocui carnea intrucat ai in farfurie proteine complete.

Lintea este satioasa, iar asta o recomanda in curele de slabire. 200 de grame de linte fiarta aduc iti aduc aproximativ 200 de kilocalorii.

Lintea este o sursa excelenta de minerale, precum fosforul, fierul, zincul si magneziul. Acestea  au un rol esential in homeostazia sistemului osteoarticular, in regenerarea tesuturilor si in formarea globulelor rosii in sange.

Fibrele solubile pot ajuta totodata la stabilizarea nivelului de zahar din sange.

Persoanele supraponderale, cu risc crescut de boli metabolice si diabet zaharat, trebuie sa consume preparate din linte, care pot ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange. Fibrele solubile formeaza o substanta ca un gel in tractul digestiv, favorizand tranzitul si secretia biliara.

Lintea are proprietati hipocolesterolemiante prin continutul sau de fibre.

Lintea creste nivelul de energie din organism prin completarea rezervelor de fier.

Femeile aflate la menstruatie prezinta riscul de deficit de fier, care poate fi suplinit prin consumul de linte in aceasta perioada.

Prin continutul in zinc si magneziu, lintea stimuleaza sistemului imunitar si accelereaza vindecarea ranilor.

Prin proprietatile sale sanogene, lintea poate participa la cresterea capacitatii de atentie si memorare.

Este o sursa importanta de fier, aducandu-ne 60% din necesarul zilnic, la 100 de grame. Cea mai bogata in acest sens este lintea neagra.

Lintea contine potasiu, molibden, triptofan si magneziu, fosfor, zinc si cupru, vitaminele A, C, E, K, precum si toata gama de vitamine din grupul B.  Contine acid folic, necesar femeilor insarcinate.

Este bogata in antioxidanti. Studii recente au demonstrat ca pigmentul din soiul Beluga (lintea neagra) se comporta ca si un antioxidant, protejand organismul de diferite boli de inima si tipuri de cancer. Imbunatateste memoria si puterea de concentrare.

Pentru proprietatile sale nutritive valoroase, fabuloasa leguma nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra de viata, asadar, folositi lintea cat mai des pentru o viata sanatoasa!