Divortul civil este o procedura de dizolvare a casatoriei in Israel, care priveste sotii care apartin unor religii diferite si doresc sa divorteze. Pentru a inceta legal casatoria in Israel, cuplul este obligat sa depuna o cerere la Curtea Familiei; sa-si prezinte oficial religia si sa prezinte documente suplimentare, care vor fi detaliate in acest articol.
Inainte de a citi articolul, este important sa se clarifice faptul ca procedura de dizolvare este singura etapa formala a procesului de divort. Inainte de a face acest lucru, este recomandat ca sotul si sotia sa ajunga la un acord cu privire la alte aspecte, cum ar fi: ingrijirea copiilor lor, proprietate etc., iar in acest sens pot accesa http://www.si-law.ro/, pentru a lua legatura cu cel mai bun avocat Israel.
CUM DIVORTEAZA CUPLURILE DE DIFERITE RELIGII, IN ISRAEL?
Sotii care apartin diferitelor religii din Israel si care doresc sa isi incheie casatoria, intrucat relatia lor nu a avut succes, vor avea voie sa divorteze. Cu toate acestea, procedura de divort specifica pentru o casatorie care nu este conforma cu legislatia evreiasca din statul Israel se numeste „Hatarat Nisuin”, denumita si dizolvarea / anularea casatoriei.
Aceasta este procedura cand un evreu israelian este casatorit cu un sot crestin sau musulman. In mod similar, se aplica si altor casatorii interconfesionale; cupluri de acelasi sex; daca un membru al cuplului nu apartine niciunei religii; si casatoria lui Cohen cu un divortat.
Este important sa subliniem ca statul Israel recunoaste casatoriile care au avut loc in mod legal in afara Israelului, si prin urmare, permite sotilor care se casatoresc in strainatate sa-si inceteze casatoria in Israel printr-un divort civil, in fata Tribunalului Familiei.
CUI SE ADRESEAZA PROCEDURA DE DIVORT CIVIL?
Dupa cum stim, nicio institutie pentru casatoria civila nu poate fi gasita in granitele statului Israel. Astfel, un cetatean israelian care doreste sa se casatoreasca in Israel poate incheia un legamant matrimonial numai prin „chuppah” si „kiddushin” – o ceremonie religioasa.
Un cetatean israelian care doreste sa se casatoreasca ar trebui sa mearga la institutia formala a religiei careia ii apartine (de exemplu, un evreu trebuie sa se adreseze rabinatului), pentru a intra intr-un legamant de casatorie cu iubitul sau/iubita sa.
In Israel, fiecare comunitate religioasa are propriile sale principii si proceduri cu privire la desfasurarea ceremoniei de casatorie. Principiul comun pentru toate comunitatile religioase din statul Israel afirma ca numai sotii care apartin aceleiasi religii au voie sa se casatoreasca in institutia lor religioasa respectiva.
LIMITARI ALE CASATORIEI IN ISRAEL
Un barbat evreu se poate casatori doar cu o femeie evreiasca, un barbat musulman se poate casatori doar cu o femeie musulmana si asa mai departe, pentru orice alta religie recunoscuta in Israel. Un cetatean israelian care este recunoscut ca nu apartine niciunei religii nu are o institutie religioasa oficiala; si, prin urmare, nu se poate casatori in Israel cu nicio persoana care are o apartenenta religioasa recunoscuta.
Situatia in randul membrilor comunitatilor religioase care nu sunt recunoscuti in Israel, este considerata de asemenea problematica. Exceptia implica diverse secte crestine, care sunt considerate a apartine denominatiei „crestine” chiar si fara recunoastere oficiala. In plus, cuplurile de acelasi sex nu se pot casatori in Israel, indiferent de religia lor.
Orice cetatean israelian isi poate schimba inregistrarea in sectiunea Religie si nationalitate, dar procesul nu este simplu. Evreii care imigreaza in Israel primesc recunoasterea sotilor si copiilor lor, chiar daca casatoria nu a avut loc in Israel.
Cetatenii israelieni pot zbura in strainatate cu intentia de a se casatori (de exemplu, in Cipru) sau au posibilitatea de a avea o ceremonie de casatorie nereligioasa in prezenta unui sot (ca in Paraguay), sau fara a fi nevoie de prezenta in persoana (ca in El Salvador). In acest fel, casatoria va fi recunoscuta oficial de catre statul Israel.
CONDITII PENTRU OBTINEREA UNUI PERMIS DE ANULARE A CASATORIEI IN ISRAEL – DIVORT CIVIL
Pentru a demonstra ca unul dintre soti are o religie diferita, trebuie prezentat un extras din Registrul populatiei din statul Israel, care constituie dovezi ale individului care apartine unei alte religii sau ca nu are nici o religie.
In acelasi timp, exista cazuri in care Curtea Familiei nu se multumeste doar cu extrasul si necesita probe externe suplimentare, pentru a dovedi ca sotul respectiv apartine unei alte religii sau nu are o religie. De exemplu declaratii de cunostinte, certificate de botez pentru religia crestina si asa mai departe.
Mai mult, trebuie prezentat certificatul de casatorie cu care cuplul s-a casatorit, incluzand o traducere, o apostila si o cerere de permisiune pentru dizolvarea casatoriei.
Daca toate documentele au fost depuse in mod corespunzator, instanta va emite o hotarare in acest sens. Prin aceasta hotarare, va fi posibil sa se depuna la Ministerul de Interne. Cuplul se va putea inregistra ca divortat si disponibil pentru o noua relatie dupa procedura de anulare.
Daca unul dintre soti este musulman sau crestin, el trebuie sa aduca un document de permis de casatorie de la o instanta Sharia sau de la o instanta ecleziastica (crestina).
AUTORITATEA JURIDICA PENTRU ANULAREA CASATORIEI IN ISRAEL
Anularea casatoriei dizolvare se desfasoara in conformitate cu competenta in materie de Permisiunea de a casatoriei (cazuri speciale si Autoritatea Internationala) Drept, 1969. Procedura pentru anularea in Israel intre soti de diferite confesiuni religioase, intre membri de acelasi sex sau daca un membru nu apartine unei religii, se face printr-o cerere adresata Curtii Familiei.
Este important de mentionat ca, in general nu este necesar ca sotii care doresc sa divorteze, sa se prezinte in fata unui judecator in instanta in timpul procedurii de anulare a casatoriei, daca procedurile legale se fac cu acordul ambelor parti. Cu toate acestea, exista cazuri in care ambii soti sunt obligati sa participe la tribunal.
LISTA DOCUMENTELOR NECESARE PENTRU DESCHIDEREA UNUI CAZ „HATARAT NISUIN” IN CADRUL TRIBUNALULUI FAMILIEI
- Fotocopie carte de identitate (inclusiv anexa) sau pasaport.
- Document de certificat de casatorie tradus si certificat de un notar.
- Extras din registrul sotilor (daca nu apartin unei religii, acest lucru trebuie inregistrat in extrasul de inregistrare).
- Procura (pentru fiecare sot).
- Declaratia solicitantilor (2 documente).
- Declaratie privind datele personale – Formularul 43A (2 documente).
- Declaratie cu privire la nicio religie sau apartenenta la o anumita religie.
- Taxa de judecata – 477 NIS.
Mai multe detalii in acest sens, cu siguranta va poate oferi un avocat precum Samy Ilie, care isi desfasoara activitatea in Israel de ani de zile, si este unul dintre cei mai renumiti avocati din aceasta tara.