Tipuri de cartuse pentru purificatoarele de apa

Tipuri de cartuse pentru purificatoarele de apa

0 Shares
0
0
0

Osmoza inversa este folosita pentru a elimina intre 98% si 99% din solidele pe care le gasim in apa din retea. Aceasta procedura de curatare se realizeaza prin filtre si o membrana care reuseste sa purifice apa.

Exista diferite tipuri de filtre: pe de o parte, exista filtrele standard care sunt utilizate pentru osmoza standard sau economica. Aceste filtre merg in recipiente numite “sticle cu filtru”. Sunt mai ieftine, dar pot deveni neigienice deoarece apa trece nu numai prin filtru, ci si prin sticla. Din acest motiv, intretinerea osmozei este mai complicata deoarece sticla trebuie igienizata la fiecare schimbare a filtrului.

In acest tip de purificatoare de apa, apa trece printr-o membrana si filtreaza pentru osmoza inversa. In acest fel sunt eliminati diferiti contaminanti, precum saruri in exces, substante toxice sau microorganisme.

Pe de alta parte, exista filtre sigilate, care sunt folosite in cea mai moderna osmoza. Aceste filtre sunt mai igienice decat cele standard si mai usor de schimbat, asta pentru ca apa trece doar prin cartus iar intretinerea consta pur si simplu in schimbarea cartusului vechi cu unul nou.

Diferite filtre de osmoza inversa

  • Filtre de sedimente

Este un prefiltru, adica merge inaintea membranei. Toate prefiltrele au functia principala de a proteja membrana de substantele care o pot deteriora.

Filtrele de sedimente retin particulele in suspensie care sunt mai mari de 5 microni, cum ar fi particule de materie organica, particule mici de argila sau resturi de coroziune intr-o conducta de apa. In niciun caz nu pot filtra produse chimice sau metale grele.

  • Filtre cu carbune activ

Filtrele cu carbune activ sunt prefiltre care sunt responsabile pentru indepartarea clorului din apa, deoarece este daunator membranei. De obicei sunt facute folosind carbon activat granular (GAC).

Carbunele activ are o suprafata interna foarte mare (500-1500 m2/g) datorita numarului mare de micropori pe care ii are. De aceea, are o mare capacitate de adsorbtie si absorbtie. Apa este pompata in filtru in mod constant, iar substantele se acumuleaza treptat, iar apa paraseste coloana printr-un sistem de drenaj.

Indeparteaza o cantitate mare de substante precum halogeni, drojdii, produse de fermentatie, substante nepolare si, de asemenea, reduce mirosurile si aromele neplacute. Procesul de filtrare ajunge sa epuizeze filtrul, care trebuie schimbat periodic.

Membranele de osmoza inversa sunt un tub in interiorul caruia se afla o serie de straturi filtrante polimerice spiralate.

Principiul prin care functioneaza este destul de simplu, este un filtru care permite trecerea apei, dar in schimb impiedica trecerea solidelor in suspensie. Apa trece prin straturile membranei in timp ce solidele sunt prinse in conducta centrala.

Acest sistem de purificare are un cost energetic scazut. Cea mai mare parte a energiei utilizate este folosita pentru a pompa apa in membrana la presiune ridicata.

Membranele sunt clasificate in functie de productivitatea lor. Sunt 50 si 75 de galoane/zi. In osmoza directa, adica nu stocheaza apa de osmoza produsa, poate ajunge la 100 sau 200 de galoane/zi.

  • Post cartuse

Post-cartusele sunt filtre care sunt plasate dupa membrana. Exista mai multe tipuri de soiuri, dar nu ii poti pune decat unul cate unul. Unele servesc la eliminarea eventualelor arome si altele la revenirea in apa a substantelor minerale pierdute in filtrare.

0 Shares
You May Also Like