Vacanta-de-vis-in-Cipru

Vacanta de vis in Cipru

Cipru este de fapt o tara insulara pe Marea Mediterana si in prezent este membra a Uniunii Europene. Cipru are o suprafata de 9.251 km patrati (a treia insula ca marime din Marea Mediterana, dupa Sicilia si Sardinia) cu o populatie de doar 1.099.341 locuitori si is are capitala la Nicosia, pozitionata in nordul insulei.

Cipru este situat in estul Marii Meditarene si este puntea de legatura dintre trei continente Europa, Africa si Asia. Cipru nu are vecini, fiind o insula in Marea Mediterana, insa la o distanta de 75 km se afla Turcia, la 105 km Siria, la 380 km Egiptul, iar la aproximativ 800 km este situata Grecia continentala. Insula este compusa din doua lanturi muntoase de la vest la est, iar intre ele se afla o mare intindere de campii. Cel mai inalt punct al insulei este varful Olimp, ce atinge o inaltime de 1952 m si de asemenea se gasesc foarte multe hoteluri litoral.

In jur de 47% din suprafata insulei este teren agricole unde se cultiva si creste grau, cartofi, vita de vie, masline, citrice, tutun , bumbac, lemn si se cresc ovine, caprine, porcine si asini.

Aproximativ 20% din teritoriul tarii este acoperit cu paduri.

In anul 1974 nordul insulei a fost ocupata de catre turci. Linia care ii despart pe turci de greci este numita “Linia Verde” ce se intinde de-a lungul insulei si trece prin inima capitalei. Pentru a mentine pacea, fortele ONU patruleaza aceasta zona-tampon. Populatia Ciprului este impartita in doua parti principale, cipriotii greci si cipriotii turcest.

In nord traiesc cipriotii turci si turci venit din Anatolia, iar in sud traiesc cipriotii greci alaturi de alte minoritati de etnie armeana, maronita si alti straini. De aici rezulta cele doua religii dominante din insula, Crestina si Musulmana. Pentru crestinii ortodocsi greci, Grecia este tara mama, in timp ce radacinile musulmanilor sunnit din partea de nord a tarii pornesc din Turcia.

Ciclul sarbatorilor greco-ortodoxe si sunnite sunt cele care definesc traditiile poporului, iar traditiile din timpurile antice, peste care au fost suprapuse elemente crestine, inca se mai sarbatoresc. Unul din aceste este festivalul de primavara Katalysmos, ce celebreaza nasterea Afroditei (zeita frumusetii) si amintirea nasterii lui Hristos, chiar si povestea lui Noe si a potopului. Cea mai importanta sarbatoare este Pastele.

In aceasta perioada in Vinerea Mare statuia lui Hristos este purtata pe strazi intr-un costiug, iar Duminica Pastelui seara statuia lui Iuda este arsa pe rug.

Mai multe aspecte au influnete orientale si occidentale, inclusiv bucataria. Exista feluri de mancare cipriota originala, insa majoritatea provin din Asia Mica, iar multe retete au o origine exclusiv greceasca. Specialitatile si ingredientele din Orient sunt cele care condimenteaza meniul, iar mancarea traditionala a cipriotilor greci este meze. Mai peste tot in Cipru veti gasi sarmale in foi de vita.

Avantajul de a calatori in Cipru este faptul ca 300 de zile pe an soarele si caldura va sta la dispozitie, practic oricand aveti chef de mare si soare puteti veni in aceasta tara ce are un peisaj minunat cu o flora si fauna diversa.

Marea nu este singura atractie a insulei. Aici veti mai gasi mai multe marturii ale unei culturi mai vechi de 9000 de ani.

Daca calatoriti in Cipru trebuie sa vizitati locurile si vestigiile asociate cu mitul nasterii zeitei Afrodita. Petra tu Romiu cea mai faimoasa stanca din Cipriu este cunoscuta sub numele de “stanca grecului”. Legenda spune ca aici ar fi venit Afrodita pe lume, iesind din mare. Multi turisti vin la Baile Afroditei, situate langa Polis, dar si in capitala unde vor gasi mai multe muzee si alte momunemte culturale.

O alta atractie o reprezinta mozaicurile din antichitatea tarzie de la Kuorion si Pafos, dar si bisericile bizantine cu picturile sfinte din muntii Troodos. In ziua de azi multe din aceste monumente sunt parte a Patrimoniului Cultural Mondial Unesco.

Asadar Cipru va ofera o multime de motiva ca sa petreceti vacanta pe aceasta insula minunata.