Pentru a mentine casa mai calda pentru mai mult timp in timpul iernii si pentru a mentine racoarea in timpul verii, oamenii isi izoleaza casele. Exista multe materiale pentru acest lucru, dar cel mai bun si cel mai popular in acest moment este vata minerala bazaltica. In acest material sunt localizate aleatoriu fibrele, care sunt de origine minerala. Prin urmare, materialul a fost numit vata minerala. Acum sa aflam care este farmecul sau. Recomandam Frontrock Max Plus 10cm.
Exista trei tipuri de izolatie a fibrelor minerale:
- zgura;
- vata de sticla;
- vata bazaltica.
Toata lumea stie ca aerul este cel mai bun material izolant. Acesta poate oferi un trai confortabil in orice camera. Iar sarcina oricarei izolari este sa o incetineasca, sa o faca statica si, de asemenea, sa o lase uscata. La urma urmei, daca umiditatea penetreaza izolatia, nu isi va putea indeplini functiile intr-o masura mai mare.
Astazi, izolatia din vata bazaltica este atat de comuna, deoarece este capabila sa asigure retentia de aer, lasand-o mai bine uscata decat toate celelalte materiale. Ceea ce il face atat de eficient.
Lana de zgura este fabricata din deseuri de furnal. Culoarea sa este gri-maroniu.
Vata de sticla este realizata din nisip, sifon, dolomit, calcar, borax si sticla sparta.
Din ce este facuta vata bazaltica?
Luati in considerare caracteristicile tehnice ale vatei bazaltice, precum si formele de aplicare a acesteia.
Dintre toate materialele izolante similare, vata bazaltica are cea mai mica conductivitate termica. In plus, este incombustibil, rezistent la vibratii si, de asemenea, hidrofob. Poate fi de densitate diferita, permitandu-i sa fie elastic sau, dimpotriva, rigid. Aceasta calitate face ca vata bazaltica sa fie versatila.
Vata bazaltica (caracteristicile tehnice ale fibrei sale) va permite sa creati materiale de orice rezistenta, forma si dimensiune. Toate aceste avantaje sunt ideale pentru absolut orice loc de munca.
Vata minerala Este un material termoizolant cu o structura fibroasa, care este produs din materii prime minerale in maruntaiele pamantului folosind un liant sintetic.
Materiile prime sunt roci topite.
Vata minerala are urmatoarele soiuri:
- Vata bazaltica(piatra) – realizata din roci igneoase topite
- Zgura– din topirea zgurii de furnal
- Sticla– din sticla topita
Alte nume ale materialului sunt vata minerala, izolatia din vata minerala.
Compozitia si tehnologia de productie a vatei minerale.
Compozitia izolatiei din vata minerala include topiri silicate din zguri de furnal, roci igneoase si sedimentare. Materialele scoartei terestre constituie pana la 80% din compozitia sa. Combinatia si procentul de aparitie a uneia sau altei materii prime depinde de tipul de vata minerala.
Vata de roca in compozitia sa contine, zgura de furnal, incarcatura. Componentele minerale (argila, dolomit, calcar) se adauga la acesta ca impuritati pentru a creste fluiditatea materialului. Continutul sau ajunge la 35%. Liantul este o substanta pe baza de rasina de formaldehida, care este mult mai putin in compozitie – 2,5-10%.
Lana de zgura are, de asemenea, o structura fibroasa. Este produs din zgura de furnal, deseuri din industria metalurgica atunci cand fierul este topit in furnale.
Ce este hidroizolatia?
Hidroizolatia este de obicei ceruta de codurile de constructie pentru structurile care sunt construite la sau sub nivelul solului. Consideratiile de hidroizolatie si drenaj sunt deosebit de importante in cazurile in care apa subterana este probabil sa se acumuleze in sol sau in cazul in care exista o panza freatica inalta.
Apa din sol face ca presiunea hidrostatica sa fie exercitata sub podelele si peretii subsolului. Aceasta presiune hidrostatica poate forta apa sa intre prin fisuri, ceea ce poate cauza daune structurale majore, precum si mucegai, degradare si alte probleme legate de umiditate.
Metode
Exista mai multe masuri pentru a preveni patrunderea apei intr-o fundatie de subsol sau pentru a devia apa care a patruns intr-o fundatie:
- Materiale de etansare pentru pereti si podele interioare
- Evacuarea interioara a apei
- Drenaj exterior
- Acoperiri hidroizolante exterioare
- Hidroizolatie tip cutie
- Injectii cu fisuri de fond de ten
- Etansanti interiori
In fundatiile din beton turnat, fisurile si patrunderile tevilor sunt cele mai comune puncte de intrare pentru infiltratii. Aceste deschideri pot fi sigilate din interior. Epoxicile, care sunt adezivi puternici, sau uretanii pot fi injectate sub presiune in deschideri, patrunzand astfel in fundatie spre exterior si intrerupand calea infiltratiilor.
In fundatiile de zidarie, etansantii interiori nu vor oferi protectie permanenta impotriva infiltratiilor de apa acolo unde este prezenta presiunea hidrostatica. Cu toate acestea, materialele de etansare interioare sunt bune pentru a preveni absorbtia umiditatii atmosferice ridicate din interiorul subsolului in zidaria poroasa si cauzarea deformarii. Despicarea este o conditie in care umiditatea ridicata constanta sau umiditatea distruge suprafetele de zidarie, provocand deteriorarea si varsarea suprafetelor de beton.
Desi drenajul interior al apei nu este hidroizolatie din punct de vedere tehnic, este o tehnica larg acceptata pentru atenuarea apei din subsol si este, in general, denumita solutie de hidroizolatie a subsolului. Multe sisteme de drenaj interioare sunt brevetate si recunoscute de BOCA (functionari de constructii si administratori de coduri) ca fiind eficiente in controlul apei din subsol.