Beneficiile-pentru-sanatate-ale-uleiului-de-ricin

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de ricin

Folosit pentru sanatatea parului, artrita, sanatatea pielii si multe altele, uleiul de ricin ofera rezultate spectaculoase dupa cum puteti descoperi si pe https://vegis.ro/blog/beneficiile-uleiului-de-ricin/.

Uleiul de ricin este un remediu natural derivat din bobul de ricin (Ricinus communis). Componenta principala a uleiului de ricin este acidul ricinoleic, un tip de acid gras care se dovedeste ca are proprietati antiinflamatorii.

Folosit mult timp in medicina traditionala, uleiul de ricin este uneori luat oral ca laxativ, folosit topic pentru a stimula cresterea parului sau aplicat ca un lubrifiant pentru piele. Unii folosesc de asemenea ulei de ricin pentru a induce travaliul in sarcina sau pentru a incepe curgerea laptelui matern. Nu toate aceste beneficii pentru sanatate sunt sustinute de dovezi stiintifice.

Beneficii pentru sanatate

Pana in prezent, cercetarile privind beneficiile pentru sanatate ale uleiului de ricin sunt limitate. Mai mult, rezultatele studiilor privind efectele asupra sanatatii uleiului de ricin au fost inconsecvente.

Munca

Studiile care au investigat efectul uleiului de ricin asupra inducerii muncii au obtinut rezultate mixte. Un mic studiu preliminar a aratat ca femeile insarcinate la termen au avut o rata crescuta a fortei de munca in primele 24 de ore dupa utilizarea uleiului. Cu toate acestea, autorii studiului au recomandat investigatii suplimentare pentru a confirma beneficiul.

Studiile ulterioare au implicat grupuri mai mari de femei. Un studiu din 2009 de la Australian and New Zealand Journal of Obstetrics & Gynecology a implicat 612 femei a caror sarcina a durat mai mult de 40 de saptamani.

Dintre aceste femei, 205 au primit ulei de ricin pentru inducerea fortei de munca. Autorii studiului au descoperit ca timpul pentru nastere nu a fost semnificativ diferit intre cele doua grupuri.

Laxativ

Pachetele de ulei de ricin pot imbunatati unele simptome ale constipatiei, potrivit unui studiu din 2011 realizat de terapii complementare in practica clinica.

In testele efectuate pe pacienti varstnici cu constipatie, cercetatorii au descoperit ca sapte zile de tratament cu pachete de ulei de ricin au contribuit la reducerea mai multor simptome de constipatie, cum ar fi incordarea in timpul defecarii.

Cu toate acestea, ambalajele de ulei de ricin nu au avut efect asupra numarului de miscari intestinale sau asupra cantitatii de fecale.

Par

Unele persoane folosesc ulei de ricin ca balsam pentru par. Altii il folosesc pentru prevenirea sau tratarea matretii. Pana in prezent, nu exista dovezi ca uleiul de ricin poate stimula cresterea parului. Cu toate acestea, cercetarile preliminare publicate in Journal of Cosmetic Science in 2003 indica faptul ca uleiul de ricin poate imbunatati parul prin cresterea luciului sau.

Artrita

A lua un supliment de ulei de ricin poate fi un beneficiu pentru persoanele cu artroza a genunchiului, sugereaza un studiu realizat in 2009 de Phytotherapy Research.

Timp de patru saptamani, 50 de persoane cu artroza la genunchi au luat capsule care contin fie ulei de ricin, fie diclofenac sodic (un medicament anti-inflamator nesteroid) de trei ori pe zi. Rezultatele au relevat ca ambele tratamente au fost semnificativ eficiente.

Sanatatea pielii

Multi folosesc uleiul de ricin ca lubrifiant pentru piele, pentru a reduce ridurile si pentru a imbunatati calitatea pielii. In timp ce alte uleiuri vegetale (cum ar fi uleiul de argan, avocado si altele) au fost cercetate pentru acest beneficiu, uleiul de ricin nu.

Unii considera ca, din moment ce alte uleiuri vegetale sporesc sanatatea pielii, atunci uleiul de ricin ar trebui sa fie capabil si el. Dar acest beneficiu nu a fost confirmat cu dovezi stiintifice.

Pe langa utilizarile studiate ale uleiului de ricin, produsul este utilizat pe scara larga pentru alte beneficii. Proponentii sustin ca uleiul de ricin poate trata o varietate de afectiuni, inclusiv:

  • Acnee.
  • Artrita.
  • Parazitoza cerebrala
  • Crampe menstruale.
  • Migrene.
  • Scleroza multipla.
  • Boala Parkinson.
  • Pecingine.
  • Insolatie.
  • Infectii cu drojdie.

Uleiul de ricin a fost folosit chiar ca un contraceptiv. Nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a sti daca uleiul de ricin este sigur sau eficient pentru tratamentul acestor afectiuni.