Liposuctia, care mai este cunoscuta si sub denumirile de lipoaspiratie, liposculpture, lipectomie sau conturare a corpului, este o operatie prin care depozitele de grasime care nu raspund la diete sau execritii fizice sunt eliminate.
Atunci cand discutam despre liposuctie, discutam despre zone ale corpului precum coapse, fese, abdomen, gat, barbie, partea anterioara superioara a bratelor sau gambe.
Liposuctia este o operatie ideala pentru persoanele care au depozite de grasime ereditare, de care nu se poate scapa prin dieta sau sport, si care creaza un aspect urat corpului.
Deasemenea, aceasta operatie este ideala pentru persoanele care au o elasticitate buna a pielii si care au un tonus bun, pentru ca astfel, pielea se va plia perfect in noul contur. Aici este important de mentionat faptul ca liposuctia nu face pielea mai ferma, si nici nu elimina celulita vergeturile sau celelalte defecte ale pielii, insa elimina grasimea.
Liposuctia poate sa fie solutia ideala pentru cei care se afla intr-o foarte buna forma fizica si intr-o greutate stabile, insa pentru femeile care usca apoi scad in greutate din cauza sarcinii, liposuctia nu este cea mai buna solutie.
Mai trebuie amintit faptul ca liposuctia este ideala si pentru persoanele care isi doresc tratarea limfedermului, a lipodistrofiei, sau pentru cine isi doreste scaderea radical in greutate.
Atunci cand discutam despre liposuctie insa, trebuie sa mentionam faptul ca aceasta operatie poate avea riscuri si complicatii, insa despre acestea vom discuta in continuare.
In primul rand, trebuie mentionat faptul ca aceasta operatie elimina odata pentru totdeauna celulele adipoase din corp, astfel ca forma corpului va fi mult imbunatatita, insa daca pacientul nu are un stil sanatos de viata, atunci se poate ca dupa operatie celulele adipoase sa creasca in volum.
Ca sa nu creasca riscurile dupa operatie, cantitatea tesutului adipos inlaturat va fi limitata, iar atunci cand se elimina o cantitate importanta, se poate sa rezulte denivelari inestetice.
Ei bine, cele mai des intalnite efecte adverse ale liposuctiei ar fi hematoamele si seroamele care apar de obicei in cazul persoanelor care nu au respectat indicatiile medicului si au luat aspirina sau antiinflamatoare.
Un alt efect negativ cunoscut al liposuctiei ar fi reactia adversa la anestezie, sau putem aminti tot in aceasta categorie si infectiile, sangerarile sau inflamarile.
Iregularitatile corpului in cazul in care pielea nu este elastic, sau daca se inlatura grasimea intr-un mod neechilibrat, reprezinta iarasi un risc al acestei procedure.
Deasemenea, tromboflebita, amortirea temporara a zonei, reactiile alergice la medicamentele folosite in timpul operatiei, edemul pulmonar sau ebolismul pulmonar ar fi alte riscuri care pot aparea in timpul operatiei de lipoaspiratie.
Un alt risc ar fi acela ca atunci cand se injecteaza sau se aspira fluide, sa apara un dezechilibru la nivelul fluidelor corpului, iar din aceasta cauza pot aparea probleme ale inimii sau ale rinichilor.
Referitor la aceste riscuri si complicatii care pot aparea, trebuie mentionat faptul ca sunt sanse foarte mici ca ele sa apara, insa este bine ca toti cei care isi doresc sa urmeze o asemenea operatie, sa fie constienti ca totusi exista anumite riscuri ale liposuctiei.