Doriti sa iluminati spatii foarte mari? Aveti un singur punct de lumina? Sunt plafoanele foarte inalte? Aveti poduri? Daca aveti macar una dintre aceste probleme, spoturile montate pe cablu si pe sine sunt solutia potrivita pentru casa sau spatiul comercial. Si datorita luminilor LED, acestea emit o lumina la fel de puternica ca vechile spoturi cu halogen si consuma putina energie.
De ce sa alegeti spoturile cu sina?
Sistemele de reflectoare montate pe sine sau pe cablu reprezinta o optiune practica si versatila pentru iluminarea incaperilor din casa sau a spatiilor publice. Acestea pot rezolva problema instalarii lampilor in tavane foarte inalte sau in poduri.
Acestea fac posibila acoperirea chiar si a unor spatii foarte mari prin construirea unui rand de lumini care lumineaza mai multe puncte din incapere, chiar si atunci cand exista un singur punct electric.
Spoturile sau, in unele cazuri, alte tipuri de lampi sunt conectate la cabluri de ancorare (cunoscute si sub numele de cabluri de tensiune) sau la o sina electrificata, in functie de modelul ales; acestea pot fi pozitionate si orientate pentru a aduce lumina acolo unde este nevoie. Alegeti intre aceste doua tipuri de sisteme:
- Spoturi pe cablu
- Spoturi pe sine
Denumite si uplights, acestea sunt sisteme care constau intr-o serie de spoturi (sau alte corpuri de iluminat) montate pe doua cabluri tensionate si fixate intre pereti sau pe tavan cu ajutorul unor suporturi speciale. Puteti compune un sistem personalizat sau puteti achizitiona un kit.
Acesta include un numar stabilit de lumini (4 pana la 6, in functie de model) si un transformator; in general, acopera o lungime de aproximativ 10 metri. Iata aici mai multe corpuri de iluminat pe sina.
Spoturi montate pe sine
Acesta este un sistem modular care va permite sa concepeti un proiect de iluminat personalizat. Functioneaza prin instalarea unei sine metalice electrificate pe tavan sau pe perete, la care sunt conectate spoturi sau alte lampi compatibile.
Daca va place aceasta solutie, stabiliti mai intai lungimea si forma liniei de iluminat: puteti conecta mai multe sine electrificate impreuna cu ajutorul unor conectori si imbinari adecvate; alegeti proiectoarele compatibile care va plac si pozitionati-le unde doriti pe sina. Spoturile sina pot fi de doua tipuri:
- monofazat: potrivit pentru mediile casnice;
- trifazate: permit trei aprinderi pe aceeasi linie si sunt potrivite pentru toate mediile comerciale sau locurile publice, evenimente, expozitii, magazine si birouri etc.
Spoturile montate pe cablu si pe sine ofera multe avantaje:
- au un design modern si elegant, care se potriveste in orice mediu, casnic sau comercial;
- proiectoarele pot fi mutate oriunde doriti si pot fi pivotate (aproximativ 90° pana la 270°, in functie de model), aducand lumina acolo unde aveti nevoie de ea;
- si iluminatul pe sine si cu LED-uri emit o lumina puternica si intensa, egala cu cea a vechilor spoturi cu halogen si capabila sa redea culorile originale ale obiectelor si textilelor fara a le altera;
- economisesc bani, deoarece, desi emit o lumina puternica, LED-urile mentin consumul la un nivel scazut;
- se adapteaza la toate tipurile de pereti si la tavane inalte sau mansardate.
Tipul de iluminat
Spoturile emit de obicei un tip de lumina directionala, adica proiecteaza un fascicul concentrat de lumina care evidentiaza detaliile unei incaperi si creeaza jocuri interesante de lumina si umbra. Aceasta caracteristica variaza in functie de tipul de dispersor: spoturile cu dispersoare metalice conice clasice emit o lumina mai concentrata decat spoturile cu structuri mai usoare, unde sursa de lumina este mai vizibila.
Cum au aparut becurile led?
Inainte de a exista becurile cu LED-uri, luminile cu incandescenta si fluorescente mai putin eficiente erau elementele de baza ale iluminatului comercial si rezidential. Astazi, tehnologia LED avanseaza mai repede decat orice tip de bec dinainte. Datorita inovatiilor LED, consumul de energie electrica poate fi redus foarte mult, ajutand planeta, ajutand in acelasi timp companiile sa reduca costurile generale.
De ce a fost inventat becul? Edison a vrut sa creeze un bec care sa ofere o lumina consistenta, uniforma, accesibila oamenilor obisnuiti.
Dar cronologia becului a inceput cu aproape 80 de ani inainte ca Edison sa-si patenteze filamentul de carbon in 1880. S-a bazat pe cercetarile existente, inclusiv filamentul de platina al lui Sir Humphrey Davy — prima lumina incandescenta — din 1802 si lumina incandescenta de durata mai lunga a lui James Lindsay din 1835. .
Versiunile existente erau prea scumpe pentru uz personal sau acasa, chiar si pentru cei foarte bogati. Edison a rezolvat aceasta problema experimentand materiale cu filament, strapungand un filament de bambus care a durat 1.200 de ore, cel mai lung bec de pana acum.
Edison nu s-a oprit aici. El a inventat numeroase tehnologii care au facut ca utilizarea pe scara larga a becurilor sa fie mai practica pentru societate. De exemplu, el a inventat conducte, care permit distribuirea energiei electrice de la un generator situat central.
In timp ce inovatiile tehnologice ale lui Edison erau incredibile pentru vremea lor, pana in anii 1950, becurile cu incandescenta inca iroseau aproximativ 90% din energie sub forma de caldura. Cercetatorii au inceput sa caute solutii.