Boala arterelor coronare se dezvolta atunci cand vasele de sange majore care va alimenteaza inima sunt deteriorate sau bolnave. Depozitele care contin colesterol (placi) in arterele coronare si inflamatia sunt de obicei de vina pentru boala arterelor coronare.
Arterele coronare furnizeaza sange, oxigen si substante nutritive inimii. O acumulare de placa poate ingusta aceste artere, scazand fluxul sanguin catre inima. In cele din urma, fluxul sanguin redus poate provoca dureri in piept (angina pectorala), respiratie scurta sau alte semne si simptome ale bolii coronariene. Un blocaj complet este foarte posibil sa provoace un atac de cord.
Deoarece boala coronariana se dezvolta adesea de-a lungul deceniilor, este posibil sa nu observati o problema pana cand nu aveti un blocaj semnificativ sau un atac de cord. Dar puteti lua masuri pentru prevenirea si tratarea bolilor coronariene. Un stil de viata sanatos este foarte posibil sa aiba un mare impact pozitiv.
Simptome
Daca arterele coronare se ingusteaza, ele nu pot furniza suficient sange bogat in oxigen inimii – mai ales atunci cand bate puternic, cum ar fi in timpul exercitiului fizic. La inceput, scaderea fluxului sanguin nu poate provoca niciun simptom. Pe masura ce placa continua sa se acumuleze in arterele coronare, totusi, puteti dezvolta urmatoarele semne si simptome ale bolii arterelor coronare:
- Durere toracica (angina). Este posibil sa simtiti presiune sau strangere in piept, ca si cum cineva v-ar sta pe piept. Aceasta durere numita angina, apare de obicei pe partea centrala sau stanga a pieptului. Angina este in general declansata de stres fizic sau emotional. Durerea dispare de obicei in cateva minute dupa oprirea activitatii stresante. La unele persoane, in special la femei, durerea poate fi scurta sau ascutita si simtita la nivelul gatului, bratului sau spatelui.
- Respiratie scurta. Daca inima nu poate pompa suficient sange pentru a satisface nevoile corpului, este posibil sa dezvoltati dificultati de respiratie sau oboseala extrema cu activitatea.
- Infarct. O artera coronariana complet blocata va provoca un atac de cord. Semnele si simptomele clasice ale unui atac de cord includ presiunea zdrobitoare in piept si durerea la umar sau brat, uneori cu dificultati de respiratie si transpiratie.
Femeile sunt oarecum mai predispuse decat barbatii sa aiba semne si simptome mai putin tipice ale unui atac de cord, cum ar fi durerea gatului sau a maxilarului. Si pot avea si alte simptome, cum ar fi dificultati de respiratie, oboseala si greata. Uneori, un atac de cord apare fara semne sau simptome aparente.
Cauze
Se crede ca boala arteriala coronariana incepe cu deteriorarea sau ranirea stratului interior al unei artere coronare, uneori inca din copilarie. Daunele pot fi cauzate de diversi factori, inclusiv:
- Fumat.
- Tensiune arteriala crescuta.
- Colesterol ridicat.
- Diabet sau rezistenta la insulina.
- Lipsa activitatii fizice (stil de viata sedentar).
Odata ce peretele interior al unei artere este deteriorat, depozitele de grasime (placa) formate din colesterol si alte produse reziduale celulare tind sa se colecteze la locul leziunii. Acest proces se numeste ateroscleroza. Daca suprafata placii se rupe, celulele sanguine numite trombocite se aduna la fata locului pentru a incerca sa repare artera. Aceasta aglomerare poate bloca artera, ducand la un atac de cord.
Factori de risc:
Factorii de risc pentru boala coronariana sunt multi, iar in continuare puteti descoperi cativa dintre acestia:
- Varsta: Odata cu inaintarea in varsta, creste riscul de deteriorare si de ingustare a arterelor.
- Sexul: Barbatii prezinta in general un risc mai mare de boala coronariana. Cu toate acestea, este important de mentionat faptul ca riscul pentru femei creste dupa menopauza.
- Fumatul: Persoanele care fumeaza au un risc semnificativ crescut de boli de inima. Respiratia in fumul pasiv creste de asemenea, riscul unei boli coronariene.
- Inactivitate fizicaL Lipsa exercitiilor fizice este de asemenea, asociata cu boala coronariana si unii dintre factorii de risc ai acesteia.
- Tensiune arteriala crescuta: Hipertensiunea arteriala necontrolata poate duce la intarirea si ingrosarea arterelor, ingustand canalul prin care poate curge sangele.
- Diabet: Diabetul este asociat cu un risc crescut de boala coronariana. Diabetul de tip 2 si boala coronariana au factori de risc similari, cum ar fi obezitatea si hipertensiunea arteriala.
- Supraponderalitate sau obezitate: Excesul de greutate inrautateste de obicei alti factori de risc.
- Niveluri ridicate de colesterol din sange. Nivelurile ridicate de colesterol din sange pot creste riscul formarii placii si aterosclerozei. Colesterolul ridicat poate fi cauzat de un nivel ridicat de colesterol cu lipoproteine cu densitate scazuta (LDL), cunoscut sub numele de colesterol „rau”. Un nivel scazut de colesterol cu lipoproteine cu densitate inalta (HDL), cunoscut sub numele de colesterol „bun”, poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea aterosclerozei.
Diagnostic
Medicul va va pune intrebari despre istoricul dumneavoastra medical, va face un examen fizic si va comanda analize de sange de rutina, si va poate solicita efectuarea unor teste:
- Electrocardiograma (ECG). O electrocardiograma inregistreaza semnale electrice in timp ce acestea calatoresc prin inima ta. Un ECG monitor 1 chanel bluetooth poate dezvalui adesea dovezi ale unui atac de cord anterior sau al unuia care este in curs.
- Test de stres.
- Cateterism cardiac si angiograma.
- Test de stres nuclear.
- Scanare CT cardiaca.
Tratament
Tratamentul pentru boala coronariana implica de obicei modificari ale stilului de viata si, daca este necesar, medicamente si anumite proceduri medicale.