Ce este buxusul si cum se ingrijeste?

Ce este buxusul si cum se ingrijeste?

0 Shares
0
0
0

Buxusul este un arbust vesnic verde cu crestere lenta care, de obicei, nu poate atinge o inaltime mai mare de 5 metri. Buxusul comun apartine familiei Buxaceae si contine, in functie de clasificare, cel putin 4/5 genuri, dintre care exista cel putin 70 de specii de Buxus, multe dintre ele tropicale sau subtropicale (din tari precum Cuba si Madagascar). Citeste aici despre Ingrijirea si cresterea buxusului.

Cum se utilizeaza buxusul

Poate ca nu are flori spectaculoase sau un frunzis extraordinar, dar nu se poate nega faptul ca Buxus este o planta foarte iubita si extrem de utila in crearea de gradini. Este adesea folosit pentru a crea garduri vii, fiind apreciat pentru compactitatea frunzelor sale si pentru capacitatea sa de a mentine o forma compacta si definita in timp datorita cresterii sale lente.

Boxul se preteaza usor la taiere in forme geometrice, spirala, bila, piramida, paralelipiped. Poate fi compus din mai multe elemente de forma libera pentru a construi garduri vii, poate fi folosit ca o singura planta intr-o forma adesea rotunda sau in ghivece.

Buxusul: caracteristici si ingrijire

Buxusul este originar din Europa, Japonia si din muntii Himalaya si este adaptat la zonele aride si stancoase. Este un arbust vesnic verde, cu crestere lenta, care este utilizat pe scara larga pentru a crea forme si structuri in gradini pe tot parcursul anului si in special iarna, cand multe flori sunt absente.

Dintre speciile de gradina, exista aproximativ 150 de soiuri, dintre care aproximativ 120 sunt cultivate in pepiniere. Numai speciile europene si unele specii asiatice rezista la frig. In sezonul de primavara, pe planta apar flori galbene in ciorchini usor parfumate. Vara, buxusul produce fructe rotunjite, capsule lemnoase cu o samanta mica in interior.

In plus fata de utilizarea sa in gradina, lemnul este un material valoros si foarte util. Este foarte dur, durabil si are o densitate mare, astfel incat, atunci cand este scufundat in apa, se scufunda.

Tocmai de aceea a fost folosit in trecut pentru fabricarea caracterelor pentru tipar sau a rotilor dintate ale ceasurilor. De asemenea, a fost foarte apreciat de sculptorii in lemn. Tocmai aceste calitati au facut ca unele soiuri salbatice de Buxus sa fie pe cale de disparitie din cauza utilizarii lor excesive.

Trebuie sa se acorde o anumita atentie expunerii atunci cand se planteaza planta: in climatele blande, aceasta tolereaza soarele deplin, iar daca clima este deosebit de calda, este mai bine sa se opteze pentru semiumbra.

Ingrijirea buxusului

Buxusul este un arbust rezistent, dar nu este imun la boli sau la daunatori enervanti. Este posibil ca Buxus sempervirens sa fie afectat de afide sau fainare. Frunzele sale sunt adesea deteriorate de gandaci care isi depun ouale pe frunze.

Odata ce larva a eclozat, se va hrani cu frunze si va deteriora planta. In cazul in care planta are frunze deosebit de putrede, cu pete galbene si maro, este posibil sa fie prezenta o ciuperca, care de obicei deterioreaza frunzele si ramurile.

Ulterior, planta isi poate pierde o parte din frunze. Pentru a remedia aceasta problema, planta trebuie mentinuta in conditii optime de cultivare pentru a preveni eventualele atacuri ale agentilor patogeni. Daca este necesar, este recomandabil sa se utilizeze preparate antifungice, de preferinta organice.

0 Shares
You May Also Like