Ce este ecografia vasculara?

Ce este ecografia vasculara?

0 Shares
0
0
0

Ecografia vasculara utilizeaza unde sonore pentru a evalua sistemul circulator al organismului si pentru a identifica blocajele din artere si vene, si pentru a detecta cheagurile de sange.

Un Bistos Hi-dop Vascular Doppler este un dispozitiv a carui tehnica evalueaza fluxul sanguin printr-un vas de sange. Ecografia nu utilizeaza radiatii ionizante, nu are efecte nocive cunoscute si ofera imagini ale tesuturilor moi care nu apar pe imaginile cu raze X.

Nu este necesara o pregatire speciala procedura. Cu toate acestea, ocazional, vi se poate solicita sa va grabiti in prealabil. Lasati bijuteriile acasa si purtati haine largi si confortabile atunci cand trebuie sa urmati o astfel de procedura. Vi se poate cere sa purtati o rochie.

Ce este ultrasunetele vasculare?

Ecografia este sigura si nedureroasa si produce imagini din interiorul corpului folosind unde de sunet. Imagistica cu ultrasunete, numita si scanare cu ultrasunete sau sonografie, implica utilizarea unui traductor mic (sonda) si a unui gel ultrasunetic plasat direct pe piele. Undele de sunet de inalta frecventa sunt transmise din sonda prin gel in corp.

Traductorul colecteaza sunetele care se intorc inapoi si un computer utilizeaza apoi acele unde sonore pentru a crea o imagine. Examinarile cu ultrasunete nu utilizeaza radiatii ionizante (asa cum sunt folosite in raze X), astfel incat nu exista expunere la radiatii pentru pacient.

Deoarece imaginile cu ultrasunete sunt capturate in timp real, ele pot arata structura si miscarea organelor interne ale corpului, precum si sangele care curge prin vasele de sange.

Imagistica cu ultrasunete este un test medical neinvaziv care ajuta medicii sa diagnosticheze si sa trateze afectiuni medicale. Ecografia vasculara ofera imagini ale venelor si arterelor corpului. Un studiu cu ultrasunete Doppler este de obicei parte a unui examen vascular cu ultrasunete.

Ultrasunetele Doppler, denumita si ultrasonografie color Doppler, este o tehnica speciala cu ultrasunete care permite medicului sa vada si sa evalueze fluxul sanguin prin artere si vene in abdomen, brate, picioare, gat si / sau creier (la sugari si copii) organe ale corpului, cum ar fi ficatul sau rinichii.

Care sunt cateva utilizari comune ale procedurii?

Sonografia este o modalitate utila de evaluare a sistemului circulator al organismului. Ecografia vasculara este efectuata pentru:

  • a ajuta la monitorizarea fluxului de sange catre organe si tesuturi in organisml
  • localizarea si identificarea blocajelor (stenoza) si anomaliilor cum ar fi placa sau emboliile si ajutata la planificarea tratamentului lor eficient;
  • detectarea cheagurilor de sange (tromboza venoasa profunda (DVT) in venetele majore ale picioarelor sau bratelor;
  • stabilirea daca un pacient este un candidat bun pentru o procedura precum angioplastia;
  • evaluarea succesului procedurilor care alterneaza sau ocolesc vasele de sange;
  • a determina daca exista o artera marita (anevrism);
  • a evalua vene varicoase.

La copii, ultrasunetele sunt folosite pentru:

  • a ajuta la plasarea unui ac sau a unui cateter intr-o vena sau artera pentru a evita complicatiile cum ar fi sangerari, leziuni ale nervilor sau pseudo-anevrism (iesirea anormala a unei artere cu risc de ruptura);
  • a evalua o legatura intre o artera si o vena care poate fi observata in malformatiile congenitale vasculare (malformatii arteriovenoase sau fistule) si in fistula dializa;

Daca o linie este plasata intr-o artera sau vena a picioarelor sau a bratelor, exista o sansa mult mai mare de a dezvolta un cheag in jurul acesteia datorita dimensiunii vasului mai mic (mai ales la sugari si copii mici). In unele cazuri, se poate forma un cheag in brat sau in piciorul stang, iar acesta din urma se extinde in vena majora a abdomenului. Formarea placilor nu este frecvent observata la copii, dar poate fi comprimata la intrarea in piept.

Imaginile cu ultrasunete Doppler pot ajuta medicul sa vada si sa evalueze:

  • blocajele in fluxul sanguin (cum ar fi cheagurile);
  • ingustarea vaselor;
  • tumorile si malformatiile vasculare congenitale;
  • scaderea sau absenta fluxului sanguin la diferite organe;
  • daca exista un flux mai mare decat fluxul sanguin normal in diferite zone, ceea ce este uneori vazut in infectii.

Cum arata echipamentul?

Scanerele cu ultrasunete constau dintr-o consola care contine un computer si electronice, un ecran de afisare video si un traductor care este utilizat pentru a face scanarea. Traductorul este un dispozitiv mic de mana care seamana cu un microfon, atasat la scaner printr-un cablu. Unele examene pot folosi traductoare diferite (cu capacitati diferite) in timpul unui singur examen.

Transductorul transmite undele de sunet de inalta frecventa (pe care urechea umana nu le poate auzi) in corp si apoi asculta pentru ecourile care se intorc din tesuturile din corp. Principiile sunt similare sonarului utilizat de ambarcatiuni si submarine.

Imaginea cu ultrasunete este imediat vizibila pe un ecran video care arata ca un computer sau un monitor de televiziune. Imaginea este creata pe baza amplitudinii (intensitatii), a frecventei (pasului) si a timpului necesar pentru ca semnalul ultrasunetelor sa se intoarca din zona din interiorul pacientului care este examinat la traductor (dispozitivul plasat pe pielea pacientului pentru a trimite si primiti undele sonore care se intorc), precum si tipul de structura corporala si compozitia tesutului corporal prin care se deplaseaza sunetul.

O cantitate mica de gel se pune pe piele pentru a permite undelor sonore sa circule de la traductor in zona examinata din corp si apoi din nou inapoi. Ecografia este o modalitate excelenta pentru anumite zone ale corpului, in timp ce alte zone, in special plamanii cu umplutura in aer, sunt foarte putin potrivite pentru ultrasunete.

Cum se efectueaza procedura?

Pentru cele mai multe examene cu ultrasunete, veti fi asezat cu fata in sus pe o masa de examinare care poate fi inclinata sau mutata. Pacientii pot fi transformati in ambele parti pentru a imbunatati calitatea imaginilor.

Un gel clar pe baza de apa se aplica zonei corpului studiat pentru a ajuta traductorul sa faca contactul sigur cu corpul si sa elimine buzunarele de aer intre traductor si piele care pot bloca undele sonore sa treaca in corpul vostru. Sonograful (radiolog) sau radiologul pune apoi traductorul pe piele in diverse locatii, cufundand zona de interes sau angrenand fasciculul de sunet dintr-o alta locatie pentru a vedea mai bine o zona de ingrijorare.

Sonografia Doppler se efectueaza utilizand acelasi traductor. Cand examinarea este completa, vi se poate cere sa va imbracati si sa asteptati in timp ce imaginile cu ultrasunete sunt revizuite. Aceasta examinare cu ultrasunete este de obicei terminata in 30 pana la 45 de minute. Ocazional, examinarile complexe pot dura mai mult.

Ce voi experimenta in timpul si dupa procedura?

Examinarile cu ultrasunete sunt nedureroase si usor de tolerat de majoritatea pacientilor. Dupa ce va pozitionati pe masa de examinare, radiologul sau sonograful va aplica pe piele un gel pe baza de apa calda, apoi puneti traductorul ferm pe corpul dvs., deplasandu-l inapoi in zona de interes pana cand imaginile dorite sunt capturate . De obicei, nu exista disconfort de presiune, deoarece traductorul este apasat asupra zonei examinate.

Daca scanarea este efectuata pe o suprafata de sensibilitate, puteti simti o presiune sau o durere minora de la traductor. Daca se efectueaza un studiu cu ultrasunete Doppler, s-ar putea sa auziti sunete asemanatoare pulsului care se schimba in pas, pe masura ce fluxul sanguin este monitorizat si masurat.

Odata ce imagistica este completa, gelul cu ultrasunete limpede va fi sters de pe piele. Orice portiuni care nu sunt sterse se vor usca rapid. De obicei, gelul cu ultrasunete nu pateaza sau nu decoloreaza imbracamintea. Dupa o examinare cu ultrasunete, ar trebui sa va puteti relua imediat activitatile normale.

Cine interpreteaza rezultatele si cum le obtin?

Un radiolog, un medic special instruit pentru supravegherea si interpretarea examenelor de radiologie, va analiza imaginile si va trimite un raport semnat medicului dumneavoastra de ingrijire primara sau medicului sau altui furnizor de asistenta medicala care a solicitat examenul. De obicei, medicul de trimitere sau furnizorul de servicii medicale va impartasi rezultatele cu dumneavoastra. In unele cazuri, radiologul poate discuta rezultatele cu dvs. la incheierea examenului.

Pot fi necesare examinari ulterioare. Medicul va explica motivul exact pentru care este cerut un alt examen. Uneori se efectueaza un examen de urmarire, deoarece o anomalie potentiala necesita o evaluare suplimentara cu viziuni suplimentare sau o tehnica speciala de imagistica. O examinare ulterioara poate fi de asemenea necesara pentru ca orice modificare a unei anomalii cunoscute sa poata fi monitorizata in timp. Urmatoarele examinari sunt uneori cea mai buna modalitate de a vedea daca tratamentul functioneaza sau daca o constatare este stabila sau modificata in timp.

0 Shares
You May Also Like