Ce-este-moartea

Ce este moartea?

O moarte, conform definitiei Natiunilor Unite, este disparitia permanenta a tuturor functiilor vitale, fara posibilitatea de resuscitare in orice moment dupa ce a avut loc o nastere vie ; prin urmare, aceasta definitie exclude decesele fetale ( nasteri ).

Mortalitatea este numarul de decese pentru o anumita zona intr-o anumita perioada. Mortalitatea infantila este mortalitatea copiilor nascuti in varsta cu varsta mai mica de un an.

Rata mortalitatii sau rata mortalitatii este mortalitatea exprimata ca proportie a populatiei. Rata mortalitatii brute este definita ca raportul dintre numarul de decese in cursul anului si media populatiei din acel an; valoarea este exprimata la 1000 de locuitori. Rata mortalitatii infantile este definita ca raportul dintre numarul de decese ale copiilor sub varsta de un an la numarul de nascuti vii in anul de referinta ; valoarea este exprimata la 1000 de nasteri vii.

Cauza mortii

Cauza mortii este definit ca boala sau leziunea care a pornit trenul (secventa) morbid, evenimente care au condus direct la (legate de boala) deces , sau circumstantele accidentului sau de violenta care au produs vatamarea fatala.

Aceasta definitie este derivata din clasificarea internationala a bolilor (ICD) a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Desi definitiile internationale sunt armonizate, este posibil ca statisticile sa nu fie pe deplin comparabile intre tari, deoarece clasificarile pot varia atunci cand cauza mortii este multipla sau dificil de evaluat si din cauza procedurilor de notificare diferite.

In urmatoarele randuri ale acestui articol, vom prezenta cateva dintre cele mai des intalnite cauze ale deceselor, atat in Romania cat si in toate celelalte tari ale lumii.

Bolile de inima

Boala cardiaca este un termen folosit pentru a descrie o serie de afectiuni care va afecteaza inima si vasele de sange. Aceste conditii includ: aritmii cardiace (batai neregulate ale inimii), boala coronariana (artere blocate), defecte cardiace.

Cancer

Fiecare tip de cancer are un set specific de factori de risc, dar mai multi factori de risc sunt comuni intre mai multe tipuri, cum ar fi varsta, consumul de tutun si alcool, expunerea la radiatii solare, peroane obeze, persoane cu inflamatie cronica. Cancerul este rezultatul cresterii rapide si necontrolate a celulelor din corp. O celula normala se inmulteste si se imparte intr-o maniera controlata. Uneori, acele instructiuni devin zguduite. Cand se intampla acest lucru, celulele incep sa se imparta la o viteza necontrolata. Acest lucru se poate transforma in cancer.

Accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral apare atunci cand fluxul de sange catre creierul tau este taiat. Fara sangele bogat in oxigen care va curge in creier, celulele creierului dvs. incep sa moara in cateva minute. Un accident vascular cerebral apare atunci cand fluxul de sange catre creierul tau este taiat. Fara sangele bogat in oxigen care va curge in creier, celulele creierului dvs. incep sa moara in cateva minute.

Boala Alzheimer

Cauza bolii Alzheimer este neclara, dar cercetatorii si medicii cred ca o combinatie dintre genele, stilul de viata si mediul unei persoane afecteaza creierul in timp. Unele dintre aceste schimbari apar cu ani, chiar cu zeci de ani, inainte de aparitia primelor simptome.

Diabet

Diabetul de tip 1 apare atunci cand pancreasul dvs. nu poate produce suficienta insulina. Diabetul zaharat de tip 2 apare atunci cand corpul tau devine rezistent la insulina sau nu face suficient pentru a-ti controla nivelul de zahar din sange.

Asadar, acestea sunt cateva dintre cele mai grave boli, care pot ucide. Exista insa si pameni care isi gasesc sfarsitul in urma unor accidente.

Exista insa si persoane care aleg sa isi incheie socotelile cu viata, astfel ca se sinucid. Cei care ajung in acest punct, pot suferi totusi de diferite probleme de sanatate precum dementa, sau alte afectiuni.

Cert este faptul ca indiferent de cauza mortii, familia greu incercata va avea nevoie de servicii funerare Botosani, care pot include imbalsamarea decedatilor, transportul funerar, imbracarea si cosmetizarea decedatului.

In cazul in care familia greu incercata doreste acest lucru, firma de servicii funerare, poate chiar intocmi dosarul prin care se acorda ajutorul de deces.

Firmele de servicii funerare, se pot ocupa chiar si de repatrierea decedatilor, in cazul in care acestia si-au pierdut viata in strainatate, iar familiile greu incercate isi doresc repatrierea celor dragi pentru a fi inmormantati in localitatea natala.