Ce este soda caustica?

Ce este soda caustica?

0 Shares
0
0
0

Soda caustica (hidroxid de sodiu) este un alcalin versatil. Utilizarile sale principale sunt in fabricarea de celuloza si hartie, alumina, sapun si detergenti, produse petroliere si productia chimica. Alte aplicatii includ tratarea apei, alimente, textile, prelucrarea metalelor, minerit, fabricarea sticlei si altele. Aproximativ trei sferturi din cererea utilizarii finale urmareste cresterea PIB.

Unul dintre cei mai mari consumatori de soda caustica este industria de celuloza si hartie, unde este utilizata in procesele de pulpare si albire, decuparea deseurilor de hartie si tratarea apei. Cresterea globala se limiteaza la nivelurile PIB.

Productia de alumina din bauxita este o aplicatie majora de utilizare finala pentru soda caustica. Cererea a crescut mai repede decat nivelul PIB determinat de cresterea utilizarii aluminiului. In timp ce consumul de soda caustica in rafinarea aluminei reprezinta 11% din cererea globala, aceasta utilizare consuma mai mult de jumatate din soda caustica comercializata la nivel global.

Soda caustica este o materie prima de baza pentru fabricarea unei game largi de substante chimice. Se foloseste hidroxiduld e sodiu ca intermediar si reactiv in procese care produc solventi, materiale plastice, fibre sintetice, inalbitor, adezivi, acoperiri, erbicide, coloranti, cerneluri si produse farmaceutice.

De asemenea, este utilizata pentru a neutraliza fluxurile de deseuri acide si spalarea componentelor acide din gaze.

Alte utilizari includ saponificarea sau transformarea uleiurilor de grasimi, in fabricarea sapunului si la fabricarea de agenti tensioactivi pentru detergenti.

Este utilizata de-asemenea cu precadere chiar si in industria petrolului si a gazelor naturale pentru a indeparta materialele acide din hidrocarburi si gazele reziduale. In sectorul textil, este utilizata in vederea prelucrarii chimice a bumbacului, si la moartea fibrelor sintetice.

Cererea mondiala de soda caustica a fost de 59 de milioane de tone in 2008, potrivit consultantului american CMAI, iar de atunci au trecut 12 ani in care utilizarea sodei caustice a crescut considerabil.

Pulpa si hartia a fost cel mai mare consumator la 14%, urmat de substante chimice anorganice (13%), chimicale organice (12%) si alumina (11%). Alte utilizari finale semnificative includ textile, sapunuri si detergenti si tratarea apei.

Furnizarea de soda caustica poate fi influentata de pietele derivatelor de clor, deoarece aproape toata soda caustica este coprodusa cu clor prin electroliza unei solutii de clorura de sodiu (1,1 tone de soda caustica 100% se face pentru fiecare tona de clor produsa). Dar, cu aceste doua produse consumate in industrii destul de diferite, este posibil sa apara probleme in echilibrarea cererii pentru o fabrica clor-alcalina.

Daca soda caustica este in exces, poate fi pastrata daca exista o capacitate suficienta. Dar daca clorul este in surplus, acesta nu poate fi depozitat cu usurinta si productia trebuie sa fie redusa daca piata derivatelor clorului este deja saturata.

Acest lucru duce adesea la o contraclicicitate pe piata pentru cele doua produse, astfel ca de exemplu soda caustica devine din ce in ce mai stransa si preturile cresc in timp ce clorul trece in aprovizionare si preturile se prabusesc.

Cu toate acestea, daca pretul de piata combinat de 1,0 tone de clor si 1,1 tone de soda caustica (adesea numit unitate electrochimica sau ECU) este mai mare decat costul de productie, plantele clor-alcaline sunt viabile din punct de vedere economic.

China determina cererea de soda caustica

Cu pietele majore din SUA, Europa de Vest si Japonia fiind mature si crescand doar lent, China este liderul in ceea ce priveste productia de soda caustica. China este cel mai mare consumator de soda caustica din lume, reprezentand 28% din cererea mondiala, si este de asemenea, cel mai mare producator, depasind SUA inca din anul 2005.

Intre 2003 si 2008, cresterea neta a cererii a inregistrat o medie de 2 milioane de tone / an, in timp ce capacitatea a crescut in medie de 2,5 milioane de tone uscate / an, noteaza CMAI. In ciuda cresterii capacitatii eclipsand cererea, preturile de soda caustica au inregistrat niveluri istorice ridicate. Productia de soda caustica este determinata de cererea de clor si nu este influentata doar de disponibilitatea capacitatii.

China continua sa-si consolideze capacitatea cu aproape 6 milioane de tone uscate / an care trebuie adaugate in 2009-2010, spune CMAI. China s-a angajat intr-un program de constructie de clor-alcali / viniluri pentru a satisface cresterea puternica a cererii de PVC. Desi cresterea in PVC si caustica a incetinit considerabil, capacitatea continua sa creasca, deoarece investitiile de capital sunt in curs de desfasurare.

Care sunt efectele nocive potentiale ale expunerii la soda caustica?

Acum ca ati aflat atatea date despre soda caustica, mai trebuie sa va prezentam si efectele nocive potentiale ale expunerii la aceasta. Hidroxidul de sodiu este o substanta potential periculoasa. Va poate rani daca va atinge pielea, daca o beti sau daca o respiri.

Mancarea sau consumul de hidroxid de sodiu poate provoca arsuri severe si varsaturi imediate, greata, diaree sau dureri in piept si stomac, precum si dificultati de inghitire.

Deteriorarea gurii, gatului si stomacului este imediata. Respiratia poate provoca iritatii severe ale tractului respirator superior cu tuse, arsuri si dificultati de respiratie.

Efectele nocive ale hidroxidului de sodiu depind de mai multi factori, inclusiv concentratia de hidroxid de sodiu, durata expusa si daca l-ati atins, l-ati baut sau l-ati inhalat.

Contactul cu concentratii foarte mari de hidroxid de sodiu poate provoca arsuri severe la nivelul ochilor, pielii, sistemului digestiv sau plamanilor, ceea ce duce chiar la moarte.

Contactul prelungit sau repetat cu pielea poate provoca dermatita. Inhalarea repetata a vaporilor de hidroxid de sodiu poate duce la deteriorarea pulmonara permanenta.

0 Shares
You May Also Like
consultanta-seo

Consultanta SEO

In acest capitol va prezentam oferta noastra de consultanta SEO . Aceasta are menirea de a invata de…
Citeste
google_adwords

Google adwords

Google Adwords este un serviciu de reclama de tip PPC (pay per click) dezvoltat de Google recent pentru…
Citeste