delta

Ce si unde este Delta Dunarii

Cand este privita de sus, o delta are in mod obisnuit un aspect veinic in forma de evantai si se formeaza atunci cand raurile se impart pe pamanturi joase, in mai multe distributii, inainte de a se goli intr-un alt corp de apa, precum un ocean sau un lac. In cazul Deltei Dunarii, este locul in care Dunarea intalneste Marea Neagra.

Delta Dunarii (asa cum este cunoscuta local), este unul dintre cele opt situri ale patrimoniului mondial UNESCO. Castigand lista sa datorita faptului ca este cea mai mare si mai bine conservata dintre deltele din Europa, Rezervatia Biosferei are a treia cea mai mare biodiversitate din lume, depasita doar de Marea Bariera de Corali din Australia si Insulele Galapagos din Ecuador.

Delta Dunarii cuprinde 5.700 de kilometri patrati de rauri, canale, lacuri, mlastini si insule si are peste 5.500 de specii de flora si fauna, inclusiv peste 300 de specii de pasari si 45 de specii de pesti de apa dulce.

Se poate spune asadar ca aveti o multime de locuri interesante de vazut in delta, asa ca trebuie doar sa cautati cele mai bune oferte de cazare in Delta Dunarii, iar apoi puteti incepe sa explorati locul.

Dunarea este una foarte cosmopolita, care trece (sau atinge granitele) a zece tari: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, Moldova, Romania si Ucraina. Acesta curge aproximativ 2.850 de kilometri si este al doilea cel mai lung rau din Europa (cel mai lung rau din Europa este Volga, care se afla in intregime in Rusia).

Tulcea – poarta de intrare in Delta Dunarii

Tulcea este poarta catre Delta Dunarii, iar unii vizitatori folosesc orasul ca baza pentru excursii de o zi cu barca. Tulcea este un oras destul de mare si veti avea o impresie mult mai buna a Deltei petrecand ceva timp intr-unul dintre orasele sale mai mici.

Cucerit de romani si cu perioade sub stapanire bizantina si otomana, Tulcea este un oras port important, cu o istorie care se intoarce. In ciuda acestui fapt, trecutul antic al orasului nu este imediat evident, iar prima impresie despre Tulcea va fi data de blocurile imobile de epoca socialista situate de-a lungul promenadei fluviului.

Odata ce incepeti sa rataciti pe fundaluri, amestecul arhitectural ecletic al orasului Tulcea este mai evident si exista o multime de cladiri ornamentate din secolele 18 si 19 care aliniaza strazile pietruite.

Sulina – locul unde Delta Dunarii intalneste Marea Neagra

Sulina este situata in punctul in care Delta Dunarii intalneste Marea Neagra si a fost o legatura acvatica importanta intre Asia si Europa Centrala de secole. Pe parcursul secolului al XIX-lea, orasul a fost sediul Comisiei Europene pentru Dunare (oarecum ca o versiune timpurie a Uniunii Europene).

Comisia a avut reprezentanti din tari printre care Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Austria, Turcia si Rusia – acest lucru s-a asigurat ca nici o natiune nu detine controlul suprem asupra Dunarii de Jos.

Astazi Sulina este un oras relaxat; lung si subtire si care se intinde pe patru kilometri pe langa promenada pietonala. In cel mai larg punct al sau, Sulina are doar sase strazi, drumurile numite convenabil Strada 1 pana la 6.

Orasul are o populatie mai mica de 4.000, majoritatea locuind pe malul drept al canalului unde se afla magazinele, cafenelele, restaurantele, locurile de cazare si serviciile, inclusiv cateva ATM-uri.

Exista un supermarket si cateva magazine alimentare mici, care impreuna cu restaurante, cafenele si baruri sunt concentrate pe Strada 1 si 2. Sulina nu are hoteluri de lux (desi exista unele statiuni mai sus pe canal), iar cazarea este in general, fie in pensiuni, apartamente sau case de vacanta. Exista cateva pensiuni cu paturi de dormit in Sulina.

Vizitati Cimitirul Sulina

Cimitirul, sau cimitirul mixt Sulina cum se face referire uneori, este o fereastra in trecutul multicultural al Sulinei. Cu morminte care dateaza din anii 1800 cand Comisia Europeana a Dunarii a atras oameni din toata Europa si Orientul Mijlociu, cimitirul este interesant de vizitat.

Alte cladiri istorice din Sulina

Mai multe cladiri din secolul al XIX-lea pot fi gasite in Sulina, inclusiv Biserica Sfantul Nicolae, o biserica ortodoxa greaca, aproape de malul apei. Un alt reper Sulina este farul de 18 metri inaltime, situat la marginea orasului, construit in 1802. Si, desigur, cladirea care era sediul Comisiei Europene a Dunarii se afla inca pe digul nu departe de unde feriboturile zilnice sosesc si pleaca de la Tulcea.

Alte locuri de vizitat in Delta Dunarii

Pe langa bratul Sulina, feriboturile care pleaca de la Tulcea circula pe canalele Sfantu Gheorghe si Periprava, facand opriri pe traseu.

Sfantu Gheorghe are mai putine hoteluri si pensiuni decat Sulina. La fel si Periprava, are si mai putine optiuni de cazare decat in ​​alte locuri din Delta Dunarii, iar ceea ce exista nu este in categoria hotelurilor bugetare.