Consultanta financiara. Ce este si in ce consta?

Consultanta financiara. Ce este si in ce consta?

0 Shares
0
0
0

Consultanta financiara este o piesa cheie in studiul economic al unei companii. Acele companii care nu au profesionisti specializati in cadrul personalului lor trebuie sa angajeze servicii externe. Aceste servicii de consultanta pot fi efectuate de catre un profesionist sau de catre o companie specializata. Consultanta financiara nu este importanta doar pentru gestionarea datelor financiare ale companiei, cum ar fi veniturile, cheltuielile sau datoriile.

De asemenea, este important sa se analizeze posibilitatile de crestere si imbunatatire, de exemplu, in sistemele informatice care fac posibila functionarea afacerii noastre, deoarece acestea necesita o investitie pentru achizitionarea, intretinerea si renovarea lor. Prin urmare, o consultanta financiara este necesara pentru orice companie, indiferent de marimea acesteia si de sectorul caruia ii este dedicata.

Ce este o consultanta financiara?

Este studiul profesional prin care sunt descoperite nevoile financiare ale unei companii. Pentru aceasta, sunt luati in considerare mai multi factori, pe care ii putem gasi in principal in bilant, cum ar fi capitalul social, activele fixe si circulante si pasivele produse prin imprumuturi sau datorii restante.

Care este scopul unei consultante financiare?

Realizarea unei consultante financiare poate avea scopuri diferite, in functie de cat de completa intentioneaza sa fie si de problemele care trebuie analizate. Cele mai frecvente sunt urmatoarele, care pot fi efectuate in mod specific sau ca un set de pasi.

  • Efectuati o analiza a situatiei financiare a companiei.
  • Stabiliti obiective pentru imbunatatirea situatiei actuale si promovarea cresterii si scalabilitatii afacerii.
  • Creati un plan financiar si o strategie de luare a deciziilor.
  • Luati masuri in conformitate cu datele analizate si in conformitate cu o strategie creata intr-un mod personalizat. OVB Romania vine in ajutorul tuturor persoanelor cu solutii eficiente.

 Care este profilul unui consilier financiar?

Consilierul financiar este persoana experta care efectueaza activitatea de consultanta financiara. Puteti fi freelancer sau puteti lucra in numele unei companii. Pentru ca sfaturile sa fie realizate corect, acestea trebuie facute obiectiv si cu increderea totala a antreprenorului a carui afacere este analizata. Prin urmare, ar trebui sa se acorde prioritate ca un serviciu personalizat sa fie oferit. In acest sens, a avea un profesionist in salarizare in cadrul fortei de munca garanteaza, in principiu, o mai mare daruire si fiabilitate. Cu toate acestea, nu am avea gradul de obiectivitate pe care l-am avea daca am fi furnizati de o consultanta financiara oferita de o companie externa.

Sarcinile comune si necesare care trebuie indeplinite intr-o consultanta financiara profesionista sunt urmatoarele:

  • Adunati-va pentru a analiza ulterior toate informatiile necesare pentru realizarea consultantei.
  • Emite un raport privind situatia actuala si studiati care ar putea fi planul de actiune.
  • Evaluati riscurile potentiale.
  • Gestionati noi strategii financiare preluand controlul asupra responsabilitatilor legale, cum ar fi depunerea impozitelor sau negocierea imprumuturilor.
  • Ghidati antreprenorul in acest proces, astfel incat strategia sa se potriveasca nevoilor reale. Sprijinind intotdeauna luarea deciziilor si pozitionandu-se in mod obiectiv.
  • Stabileste cateva obiective in functie de situatia actuala si de cea pe care vrei sa o atingi. Faceti un raport cu privire la modul in care masurile luate influenteaza aspectul financiar al companiei.

Avantajele angajarii unei consultante financiare pentru compania dumneavoastra

Cel mai evident motiv pentru care este nevoie sa se angajeze serviciile unui consilier financiar extern este lipsa de timp sau a unui profesionist calificat in cadrul fortei de munca.

Intreprinderile mici nu isi vor putea permite, de obicei, sa plateasca statul de plata al unui expert care este dedicat exclusiv acestor sarcini. Alternativa cea mai economica si care nu ofera rezultate mai proaste este angajarea unui serviciu extern.

Acest serviciu, de asemenea, asa cum vom explica mai jos, poate fi pe deplin adaptat la nevoile fiecarei afaceri sau poate ataca domenii specifice. Adica putem angaja un “pachet complet” sau doar ceea ce ne intereseaza cu adevarat sau care se potriveste bugetului nostru. In plus, vom avea la dispozitie o intreaga echipa de experti la un cost destul de scazut.

In cazul in care se iau decizii proaste, un consilier financiar extern va fi intotdeauna un aspect obiectiv care exercita presiuni pentru a face schimbari care a priori ar fi dificil de facut, dar care vor fi in bine. Punctul de vedere conservator al antreprenorului este de obicei o constanta, deoarece nu este intotdeauna usor sa faci schimbari.

O parte din activitatea profesionistului in consultanta financiara trebuie, prin urmare, sa fie acel punct de sprijin care ajuta la vizualizarea companiei dintr-un mediu mai global, mai putin intern.

Un alt avantaj fundamental al serviciilor unei firme de consultanta financiara este gestionarea investitiilor. Este foarte frecvent pentru companii, in special pentru cele care nu au o dimensiune foarte mare, sa nu-si gestioneze in mod corespunzator capitalul. Nu numai vanzarile de produse sau servicii trebuie sa fie metodele prin care un “IMM” poate genera venituri. Un consilier va putea contribui la crearea de profituri din capital si prin intermediul pietelor financiare sau prin investitii in progresele tehnologice.

0 Shares
You May Also Like