Indiferent daca petreci cateva ore sau zile intregi la birou, ai nevoie de un scaun potrivit pentru tine. Cu toate acestea, alegerea unui scaun de birou este o sarcina mult mai complexa decat pare. Iata cum sa alegi scaunul potrivit nevoilor tale.
Tipuri de scaune de birou
Inainte de a te decide asupra unui model de scaun de birou, trebuie sa stii ca pe piata exista diferite tipuri. Fiecare tip a fost conceput pentru a satisface o anumita utilizare, dar ofera o gama intreaga de posibilitati:
- Scaun fix de birou: aceasta este versiunea cea mai de baza. Singurul detaliu care il diferentiaza de un scaun este prezenta cotierelor. Nu are roti si nu poate fi reglat. Prin urmare, se adapteaza bine unui birou clasic si dimensiuni standard. Este un model perfect pentru cei a caror utilizare a scaunului de birou este ocazionala si de scurta durata.
- Scaunul de birou cu rotile: este cea mai raspandita. Mai practic pentru cei cu o lungime mare de birou sau depozitare in spatele lor sau in lateral, este echipat cu rotile pentru o miscare usoara. Este deosebit de confortabil deoarece poate fi reglat pe inaltime astfel incat sa se adapteze la inaltimea blatului de lucru. Aceasta gama este cea mai extinsa, deoarece variaza de la clasicul scaun de birou cu roti pana la scaunul de director ultra-confortabil, cum este acest scaun directorial din piele ecologica cu masaj in 8 puncte.
- Scaunul de birou pentru gaming: are in general un aspect sportiv cu designul scaunului pentru masini de curse. Este conceput pentru a sta ore lungi cu sprijin optim si pentru a se adapta in special la pozitiile adoptate de jucatori.
Criteriile unui scaun de birou
Indiferent de tipul de scaun pe care il alegi, acesta este alcatuit dintr-o serie de caracteristici. Pentru a face o achizitie buna, este important sa te uiti la fiecare.
Sezutul
Poate fi mai mult sau mai putin captusit si, prin urmare, mai mult sau mai putin confortabil. Este important sa acorzi atentie captuselii si in special densitatii spumei pentru a asigura o sustinere buna. La modelele cu rotile, scaunul este in general reglabil in inaltime, iar uneori in adancime.
Spatarul
Se foloseste pentru buna sustinere a spatelui, lombar pana la cervical, pentru a nu avea dureri. La fel ca si sezutul, acesta poate fi captusit pentru mai mult confort. Unele modele ofera suport lombar sporit, care poate fi deosebit de potrivit daca ai probleme cu spatele.
Cotiere
Acestea iti permit sa iti odihnesti confortabil antebratele, limitand astfel tensiunea pe umeri si pe gat. Cotierele pot fi din plastic sau captusite si acoperite cu material textil sau piele.
Materialul de acoperire
Este desigur estetica scaunului, dar contribuie si la confortul acestuia. In functie de dorintele tale, poti opta pentru un fotoliu din material textil, piele, din imitatie de piele, din plastic.
Tetiera
Unele modele au un spatar care urca pentru a sustine capul, altele, mai adaptabile, au o tetiera reglabila, ca cele intalnite la masini. Aceasta poate fi apoi inclinata si/sau reglabila in inaltime pentru a oferi suport perfect.