Faruri halogene vs. faruri xenoane

Faruri halogene vs. faruri xenoane

0 Shares
0
0
0

Cele mai ieftine becuri auto sunt becurile halogene, dar si renumitele becuri auto xenon h7 au preturi atractive, asa ca in urmatoarele randuri vom discuta putin despre acestea, pentru a vedea care dintre cele doua tipuri de becuri sunt mai potrivite pentru masina ta.

Pentru a intelege nuantele becurilor cu xenon si halogen, sa acoperim mai intai elementele de baza:

Ambele becuri cu xenon si halogen sunt tipuri de lampi incandescente. Ele au un filament subtire de tungsten in plicul lor de sticla, iar atunci cand electricitatea curge prin el, se incalzeste pana cand filamentul straluceste alb cald si produce lumina.

Xenonul si lampile cu halogen isi primesc numele de la tipurile de gaze adaugate in plicul de sticla al becului. De ce adaugati gaz? Ei bine, becurile incandescente obisnuite au viduri in plicurile lor, deoarece aerul oxideaza tungstenul stralucitor.

Un gaz inert, cum ar fi xenonul sau un halogen, incetineste acest proces, prelungind durata de viata a becului. Moleculele mari de gaze deflecta moleculele de tungsten; incetinind rata de evaporare si facand filamentul sa dureze mai mult. Acum, ca am stabilit esentele, sa discutam cum se diferentiaza becurile cu xenon si halogen.

Gaze

Un halogen este un element monovalent pe masa periodica, care formeaza cu usurinta ioni negativi. Exista 5 astfel de halogeni – fluor, clor, brom, iod si astatin – dar in lampi se utilizeaza numai iod si brom. Intr-un bec cu halogen, filamentul se opreste, dand atomii de tungsten in timp. Acesti atomi aruncati se unesc cu moleculele de gaz halogen din lampa care formeaza halogenura de tungsten, care este apoi redepusa pe filament. Acest lucru prelungeste durata de viata a lampii si previne innegrirea.

Xenonul este unul dintre gazele nobile de pe masa periodica si este inodor si incolor. Functioneaza in acelasi mod ca si gazele halogen atunci cand intarzie evaporarea filamentului, dar produce si o lumina stralucitoare atunci cand este stimulata de electricitate. Xenonul este un material mai scump decat oricare dintre halogeni.

Eficienta

Atat lampile cu xenon cat si cele cu halogen sunt mai eficiente decat lampile cu incandescenta obisnuite, dar exista o mare discrepanta intre cele doua.

Durata de viata nominala a lampii cu halogen este de aproximativ 2.000 de ore, care este de aproximativ 2 ori mai mare decat cea a lampilor incandescente standard. In medie, produc 10-35 lumeni pe watt, in timp ce o incandescenta produce numai 8-24. Un lucru de remarcat: luminile de halogen produc cea mai mare caldura fata de aproape orice alta sursa de lumina, iar o mare parte din energia pe care o folosesc este data ca si caldura. Daca alegeti numai lumini cu halogen pentru a lumina o camera, poate fi necesar sa compensati aceasta incalzire cu aer conditionat.

Durata de viata nominala a luminii xenon este de aproximativ 10.000 de ore, cu o durata de 5 ori mai mare decat lampa cu halogen. Deoarece gazul de xenon straluceste atunci cand este excitat de electricitate, consuma mai putina energie pentru a obtine aceiasi iesire lumen. Gazul de xenon necesita, deasemenea mai putina caldura pentru a produce lumina.

Sensibilitate

Becurile cu halogenuri ele insele sunt, de asemenea, destul de delicate. Nu le recomandam sa le atingeti cu mainile goale, chiar si atunci cand se raceste. Uleiul pe care mainile tale il lasa pe geam se va incalzi si poate provoca un dezechilibru, facand ruperea becului.

Becurile Xenon nu produc atat de multa caldura si emit raze UV ​​minime. Aceasta inseamna ca acestea sunt mai sigure la utilizarea in aplicatii fragile si cu trafic intens. Ele sunt, de asemenea, mult mai durabile – uleiul nu le afecteaza performantele si pot rezista chiar la tensiuni instabile.

Culoare

Ambele becuri cu halogen si xenon au CRI-uri perfecte (indice de redare a culorii) de 100. Asta inseamna ca ambele prezinta culori foarte precis.

Lumina halogenului emite o lumina alba clara, in timp ce luminile xenon ofera o temperatura de culoare usor mai calda. Ambele sunt mai reci decat lumina medie incandescenta.

Costuri

Becurile cu halogen sunt mai ieftine decat xenoane, insa cu siguranta daca tinem cont de durata de viata mult mai scurta a becurilor halogene, putem spune ca este mult mai rentabila achizitionarea becurilor xenon pentru masina dvs.

0 Shares
You May Also Like