Tractul intestinal este cel care digera si absoarbe alimentele. Este populat de trilioane de bacterii care sunt necesare pentru mentinerea sanatatii corpului. Aceste bacterii pot fi afectate de o serie de aspecte, inclusiv utilizarea antibioticelor, o dieta scazuta in fibre, fructe si legume si diaree infectioasa. Cand se intampla acest lucru, cateva probiotice sporulate pot ajuta la restabilirea echilibrului.
Ce sunt probioticele si cum functioneaza acestea?
Probioticele sunt organisme vii care se gasesc in mod natural in alimente precum iaurt, kimchi, varza, miso si kefir. Ele sunt cunoscute sub numele de bacterii “bune” sau “prietenoase” pe masura ce concureaza pentru spatiu si alimente impotriva bacteriilor daunatoare si le impiedica sa se stabileasca in intestin.
Prebioticele sunt considerate de unii ca fiind carbohidrati nedigestibili, care nu sunt digerati de organism, ci hranesc microorganismele din colon.
Acestea apar in mod natural in dieta si se gasesc in alimente precum usturoiul, bananele, ovazul, ceapa si prazul. Aceasta idee a fost criticata de unii datorita definitiei sale slabe si unii oameni de stiinta prefera sa foloseasca termenul de “carbohidrati accesibili la microbi”, deoarece sunt fibre dietetice fermentabile pe care microbii le pot folosi.
Cu toate acestea, alimentele care contin prebiotice sunt, de asemenea, componente ale unei alimentatii sanatoase si, prin urmare, ar trebui consumate in mod regulat.
Ce poate afecta negativ bacteriile intestinale?
Exista o serie de componente care afecteaza in mod negativ bacteriile intestinale, inclusiv factorii de stil de viata cum ar fi fumatul si nivelurile ridicate de stres, precum si utilizarea antibioticelor.
Proiectate pentru combaterea infectiilor, antibioticele reduc si epuizeaza bacteriile naturale care traiesc in intestin. Rezistenta la antibiotice devine o problema serioasa la nivel mondial si din acest motiv trebuie sa le luam numai atunci cand este absolut necesara.
Stresul poate schimba numarul si diversitatea bacteriilor intestinale, care la randul lor afecteaza sistemul imunitar si pot explica de ce anumite conditii, cum ar fi eczema sau acnee, isi fac aparitia cand suntem mai stresati.
Consumul excesiv de alcool poate fi inflamator si poate afecta captuseala sistemului nostru digestiv, in care traiesc o multime de microbiome, reducandu-le in numar si afectand astfel sanatatea noastra.
Un aport redus pe termen lung de carbohidrati fermentabili pentru tratamentul IBS (ca intr-o dieta FODMAP scazuta) poate, de asemenea, sa afecteze in mod negativ bacteriile din intestin. Prin urmare, este important ca aceste alimente sa fie omise doar pentru o perioada determinata, sub indrumarea unui dietetician specializat, deoarece implicatiile evitarii pe termen lung necesita cercetari suplimentare.
Fumatul are, de asemenea, un impact negativ asupra compozitiei bacteriene a intestinului, pe langa riscurile de sanatate bine documentate.
Care sunt diferitele tipuri de probiotice?
Exista numeroase tipuri de probiotice sporulate si fiecare prezinta caracteristici diferite. Acestea pot fi combinate cu altele sau apar pe cont propriu in suplimente alimentare sub forma de pulbere, tablete sau lichide.
Acestea difera deoarece sunt compuse din diferite tipuri sau tulpini de bacterii si sunt recomandate pentru diferite conditii clinice. Lactobacillus acidophilus a fost demonstrat clinic ca reduce incidenta diareei asociate cu antibiotice si poate duce, deasemenea la o perioada mai scurta de sedere in spital pentru unii. Pentru a experimenta acest beneficiu, ar trebui consumata o cantitate vasta de probiotice care se regasesc alimente.
Pentru cei diagnosticati cu IBS, se demonstreaza ca suplimentele care contin bifidobacterii reduc simptomele, inclusiv balonarea, cramperea si frecventa scaunelor si pot fi luate timp de pana la opt saptamani.