Ghidul-final-pentru-proiectarea-site-urilor

Ghidul final pentru proiectarea site-urilor

Proiectarea web este procesul de planificare, conceptualizare si aranjare a continutului destinat internetului. Designul web modern depaseste modul in care arata lucrurile (estetica) pentru a include modul in care lucrurile functioneaza (functionalitatea). Designul web nu se limiteaza la site-uri web, deoarece include alte utilizari, cum ar fi aplicatii web, aplicatii mobile si designul interfetei cu utilizatorii.

  • Elemente de design web
  • Tipuri de design de site-uri web
  • Instrumente de proiectare a site-urilor web
  • Inspiratie pentru designul site-urilor web

Elemente de design web

Atunci cand proiectati un site web, este imperativ sa luati in considerare atat aspectul, cat si functionalitatea site-ului. Integrarea acestor elemente in proiectare va ajuta la maximizarea performantei site-ului, indiferent de masurarea performantei. De exemplu, stiati ca, din cauza optimizarii motoarelor de cautare, designul web poate avea un impact imens asupra performantei dvs. in motoarele de cautare precum Google?

Elemente vizuale

Iata o prezentare rapida a elementelor pe care trebuie sa le luati in considerare in proiectarea dvs. pentru a va asigura ca totul arata bine!

Copie scrisa

In mod fundamental, aspectul unui site web si cuvintele sale merg mana in mana. Cei doi nu ar trebui niciodata considerati separat. Daca proiectantii si scriitorii de continut lucreaza impreuna, in loc de succesiune, puteti permite un design mai puternic.

Fonturi

Atunci cand proiectati un site web, este imperativ sa alegeti perechi de fonturi usor de citit care sa completeze designul. Instrumente precum Combinatia de fonturi Canva va pot ajuta sa gasiti potrivirea perfecta pentru fontul dvs. Instrumentele de design web precum PageCloud includ chiar si numeroase asocieri de fonturi in aplicatia lor.

Culori

Culorile sunt unul dintre cele mai importante elemente de luat in considerare la proiectarea unui site web. Retineti ca aici sunt o multime de conceptii gresite despre  psihologia culorii. Atunci cand alegeti culorile pentru site-ul dvs., este important sa va concentrati pe alinierea culorilor la marca dvs. si la mesajul pe care incercati sa il transmiteti.

Schema

Modul in care decideti sa va aranjati continutul va avea un impact dramatic atat asupra aspectului, cat si a functionalitatii site-ului dvs. Desi nu exista reguli specifice atunci cand vine vorba de machete de site-uri, exista cu siguranta cateva principii pe care trebuie sa le respectati. Daca nu stiti cum sa scrieti codul, este esential sa intelegeti limitele diferitelor instrumente de proiectare a site-ului web, astfel incat sa nu va blocati la jumatatea designului.

Forme

Utilizarea elementelor grafice in designul web a decolat in ultimii ani. Combinarea de culori si forme frumoase poate fi folosita pentru a realiza multe lucruri, cum ar fi directionarea atentiei vizitatorilor site-ului. Cea mai mare provocare cu aceasta tendinta sunt complicatiile care apar atunci cand se urmareste implementarea designului, fara a fi nevoie sa se bazeze pe cod.

Spatiere

Exista un spatiu care exista intre fiecare element din designul dvs.: imaginile, alineatele, liniile … chiar si literele au spatiu! De regula, a avea prea mult spatiu este mai bun decat a avea lucrurile inghesuite. Conceptul de spatiu alb este cu siguranta de varf cu designeri web moderni.

Imagini si icoane

Desenele uimitoare pot comunica multe informatii in doar cateva secunde. Unul dintre modurile de a realiza acest lucru este prin utilizarea de imagini si icoane puternice. O cautare rapida pe Google pentru imagini sau pictograme va produce mii de optiuni.

Videoclipuri

Videoclipurile sunt o tendinta in crestere in randul designerilor web. Cand sunt utilizate corect, acestia pot ajuta vizitatorii site-ului dvs. web sa experimenteze ceva pur si simplu nu poate fi descris cu cuvinte sau imagini. Un lucru de retinut este ca videoclipurile atragatoare pot distrage atentia si nu ar trebui sa concureze niciodata cu continutul tau.

Elemente functionale

Navigare

Navigarea este una dintre componentele principale care determina daca site-ul dvs. web „functioneaza” de fapt. In functie de public, navigarea dvs. poate servi mai multe scopuri. Va ajuta vizitatorii pentru prima data sa descopere ce aveti de oferit, in timp ce ii ghideaza pe vizitatorii care se intorc in sectiuni specifice de pe site-ul dvs. In ambele cazuri, exista cateva bune practici pe care doriti sa le urmati.

Viteza

Nimanui nu-i plac site-urile web lente. Indiferent de cat de dragut este designul tau, daca nu se incarca intr-un timp rezonabil, nu se va efectua in cautare si nu iti va indeplini obiectivele. Desi constructorii de site-uri de top comprima de obicei continutul dvs. pentru a maximiza timpul de incarcare, nu exista garantii.

Animatii

Exista tone de tehnici de animatie web care va pot ajuta proiectarea sa indeplineasca o gama larga de sarcini, de la atragerea atentiei unui utilizator pana la oferirea de feedback cu privire la anumite interactiuni cu continut, cum ar fi butoane sau formulare. Daca sunteti nou in design web, va recomandam sa aplicati animatii simple la inceput. Animatiile complexe necesita de obicei interventia dezvoltatorilor care au un portofoliu web bogat.

Structura site-ului

Structura unui site web joaca un rol important atat in ​​experienta utilizatorului, cat si in SEO. Daca oamenii se pierd in navigare pe site-ul dvs., sunt sanse ca si crawler-urile sa faca acelasi lucru.