Din ce în ce mai multe persoane încearcă să își transforme grădinile, indiferent cât de mici sau cât de ample ar fi, în adevărate colțuri de Rai. Iată că grădinile decorative sunt din ce în ce mai apreciate pentru frumusețea lor și pentru relaxarea pe care o oferă. Dintr-o astfel de grădină frumoasă, terapeutică și primitoare n-ar trebui să lipsească un arbore proeminent, ca un fel de semnătură pentru întreaga muncă peisagistică depusă.
Salcâmul a cucerit inimile multora dintre noi pentru că este un copac elegant, plin de rafinament și de parfum, cu o siluetă care nu deranjează. Nu ne referim tocmai la salcâmii care au inspirat cântece, ci la salcâmii cu inflorescențe galbene, roz sau mov, care sunt atât de potriviți în special pentru grădinile mici.
Un astfel de salcâm nu atinge mai mult de 3 metri înălțime, are o siluetă zveltă și aerisită, este grațios și generos când vine vorba de flori. De cum se instalează primăvara, cu temperaturi mai prietenoase, impresionează prin panicule de flori aurii, asemănătoare glicinei, care coboară de pe fiecare ramură.
Ce trebuie să știți despre creșterea salcâmului?
Unele specii de salcâm galben pot crește până la 8 metri înălțime și 5 metri lățime, însă dacă veți opta pentru salcâmul lui Adam, veți oferi grădinii un salcâm mai mic, de doar 3 metri înălțime la maturitate, dar la fel de spectaculos și bogat în flori.
Salcâmul lui Adam va fi o priveliște magnifică în curtea din spate, mai ales când este acoperit cu flori aurii. Frunzele apar în grupuri mici și fiecare frunză este ovală și rămâne verde până în momentul în care cade din copac toamna.
Când vine vorba de cerințele de dezvoltare ale salcâmului, iată că acest copac este nepretențios. Crește în lumina directă a soarelui, dar nu îl deranjează nici umbra parțială. Tolerează aproape orice tip de sol, atât timp cât nu este îmbibat cu apă, dar preferă totuși solul lutos, alcalin, bine drenat.
Salcâmii, inclusiv salcâmul lui Adam, necesită tăiere la tinerețe. Cei mai sănătoși și atrăgători copaci pot crește doar pe un trunchi puternic. Prin urmare, tratați cu seriozitate lucrările de tăiere la salcâm. Tăiați tulpinile secundare cât mai din timp pentru a ajuta salcâmul să dezvolte o structură puternică.
În funcție de cât de circulată este grădina, s-ar putea să doriți să îi ajustați puțin și coronamentul. Deoarece rădăcinile salcâmului nu sunt invazive, nu ezitați să creșteți un lanț de salcâmi în apropierea casei, dintr-o parte în alta a unei alei sau pe drumul de acces. În mod surprinzător, puteți crește salcâmi și în ghivece pentru a vă decora terasele.
Ceea ce trebuie să vă amintiți este că toate părțile copacului sunt toxice, inclusiv frunzele, rădăcinile și semințele. Dacă se ingerează o cantitate suficientă, poate fi fatal. Prin urmare, țineți copiii și animalele de companie departe de acești copaci.
Salcâmii sunt adesea plantați pentru a forma arcade, fiind deosebit de apreciați pentru frumusețea lor, pentru ușurința în gestionare, pentru spectacolul de flori și de culori oferit, dar și pentru ritmul rapid de creștere.
Dacă nu aveți copii de vârstă mică sau animale de companie, atunci puteți crea un adevărat spectacol în grădină, plantând salcâmi galbeni și glicine mov sau salcâmi mov și glicine albe. La rândul lor, și glicinele, în special păstăile, sunt toxice. Prin urmare, dacă aveți copii sau animale de companie, plantați salcâmii cu maximă precauție.