Originea si istoria romului

Originea si istoria romului

0 Shares
0
0
0

Romul este o bautura veche, se crede ca dezvoltarea bauturilor fermentate din trestie de zahar a avut loc in Grecia antica si ca de acolo sa raspandit in intreaga lume.

Botran 12 ani este una dintre cele mai bune alegeri pentru un cadou, dar si pentru momentele in care vrei sa te bucuri de bauturi rafinate. 

Trestia de zahar a fost adusa de arabi in Europa prin Spania si cultivata in principal pe coastele sudice.

Mai tarziu, in secolul al XVI-lea, spaniolii au adus bastoane in regiunea Antilelor, unde clima s-a dovedit a fi mult mai favorabila pentru productia sa, asa ca a popularizat treptat cultivarea si proliferarea acesteia.

Plantatorii din insulele Caraibe au descoperit ca dupa extractia zaharului a existat un lichid brun gros pe care l-au numit melasa, care atunci cand a fost distilata a produs o bautura alcoolica pe care o cunoastem astazi ca rom.

Coloniile engleze si franceze din Indiile de Vest au fost primele care au inceput distilarea romului pe scara larga, astfel incat romul a fost un factor economic important in secolele 17 si 18.

Romul a fost exportat in Europa din Indiile de Vest si a fost folosit in comertul cu sclavi africani si in comertul cu blanuri cu indienii nord-americani.

Cea mai veche distilerie dintre cei care inca produc rom astazi este Distileria Mount Gay din Barbados, care functioneaza din 1703.

Care sunt tipurile de rom care exista?

Romul este o bautura care are moduri diferite de clasificare, de aceea le putem gasi grupate dupa metodele lor de elaborare, prin materia lor prima si prin prezentarea lor.

De aceea, astazi vom distinge fiecare astfel incat sa stiti mai multe despre aceasta bautura alcoolica fermecatoare.

Romuri pentru metodele lor de productie

Ele sunt distilatele fie continuu, fie in loturi, stilul lor variaza astfel incat fiecare stil are propriile caracteristici.

Romuri distilate in loturi

Acestea sunt cele care sunt distilate in loturi si nu utilizeaza in mod continuu aparaturi. Daca provin din prima distilare, ele se numesc primul distilat, iar daca provin dintr-o a doua distilare, ele sunt cunoscute sub numele de al doilea distilat, care sunt, de asemenea, cele mai cunoscute din lume.

Romuri distilate continuu

Ele sunt acele produse in cantitate mare din lume si sunt produse prin distilare continua in coloane.

Romuri pe materie prima

Acestea sunt cele care pot fi clasificate ca agricole sau industriale, si desi li se alatura acelasi ingredient, sunt diferite.

Romuri agricole

Acestea sunt cele produse in Antilele Franceze si sunt fabricate din suc de trestii.

Romuri industriale

Acestea sunt fabricate din derivatii sucului de trestie de zahar, de obicei subproduse ale productiei de zahar si, in mod curios, sunt cele mai produse din lume.

Romuri pentru prezentarea lor

Acestea pot fi albe, intunecate, imbatranite etc., si sunt clasificate in functie de prezentarea lor si exista o mare varietate capabila sa faca orice palat sa se bucure.

Alb

Se caracterizeaza prin absenta culorii, desi poate avea un ton galben usor datorita contactului cu lemnul in timpul imbatranirii sale, care este, de asemenea, foarte scurt, dar care este eliminat cu filtrare.

Acest rom este cea mai ieftina si cea mai neutra aroma, deci este preferat atunci cand se amesteca.

Dorado

Se caracterizeaza prin faptul ca are o culoare chihlimbar mai mult sau mai putin intensa datorita faptului ca au o perioada de imbatranire mai lunga decat in cazul albului si lipsa de filtrare, aroma sa este mai intensa.

Unii producatori pentru a accentua culoarea aurie, adauga caramel si alti coloranti.

Intunecat

Ele se caracterizeaza prin faptul ca sunt grele si corpolente, cele mai multe provin din distilatie continua, astfel incat acestea sa pastreze o aroma puternica de melasa, culoarea lor inchisa, ajungand aproape de negru, se datoreaza adaugarii de coloranti pentru a intari culoarea chihlimbarului.

Vintage

Ele sunt cele care au ramas in butoaie de stejar sau cires pentru o perioada de cel putin un an.

Vechi

Sunt cei care au ramas in butoaie de stejar sau lemn de cires pentru o perioada de cel putin trei ani.

Rom alb fructat

Acestea sunt amestecate cu diverse extracte pentru a-i da aroma, aromele sunt folosite atat fructe precum portocale, lamaie, banane, ananas, nuca de cocos, printre altele, cat si condimente precum vanilie, nucsoara, scortisoara etc.

Care sunt caracteristicile romului?

Este o bautura alcoolica care are caracteristici organoleptice specifice, astfel incat pentru a ne bucura de un rom bun trebuie sa tinem cont de faptul ca principalele sale caracteristici sunt:

  • Ar trebui sa arate clar si sa nu aiba un corp solid.
  • Nuantele sale pot varia de la alb platina la alb galbui, la chihlimbar auriu si chiar tonuri de mahon, produs al imbatranirii in butoaie de stejar sau cires.
  • Cu cat culoarea sa este mai intensa, cu atat mai mult stim ca e batran.
  • Ar trebui sa fie luminos si translucid.
  • Putem gasi arome de coaja de portocala, fructe deshidratate, cum ar fi, banane si condimente, cum ar fi piperul.
  • Cele care au imbatranit in butoaie, au arome de vanilie, cacao, cafea, caramel sau arome prajite.
  • Aromele depind de imbatranirea romului.
  • Textura poate fi simtita in gura si, ulterior, in gat.
0 Shares
You May Also Like