Rolul-curatarii-si-degresarii

Rolul curatarii si degresarii

Sarcina de curatare si degresare industriala acopera o gama larga de aplicatii in aproape fiecare industrie imaginabila, in special in baile de spalare pentru vehicule grele, trenuri si aeronave. Curatarea regulata este o parte vitala a majoritatii regimurilor de intretinere industriala si nu se rezuma doar la mentinerea aparitiilor. Mentinerea curata a echipamentelor, a vehiculelor si a spatiilor de lucru este o parte integranta a ingrijirii infrastructurii critice, precum si a mentinerii unui mediu de lucru sigur si sanatos.

Tipuri de murdarire si impactul asupra alegerii degresante

Putem sa spunem pur si simplu ca „murdaria” este o substanta nedorita care acopera un obiect. In timp ce acest lucru ar putea insemna aproape orice, este posibil sa se descompuna solurile in doua categorii:

  • Solul organic este orice derivat din materialul viu (inclusiv combustibilii fosili) cum ar fi petrolul, produsele petroliere, grasimea, grasimile, proteinele si materia vie.
  • Solul anorganic include, de obicei, materie, cum ar fi cantar, minerale, argila, murdarie si rugina.

Majoritatea sarcinilor de curatare industriala necesita indepartarea solurilor mixte, care este o combinatie atat de materiale organice, cat si de materiale anorganice. In aceste situatii, contaminantii organici, cum ar fi uleiul si grasimea se acumuleaza pe echipamente in care se leaga de praf, murdarie si alte materii.

Din acest motiv, curatarea industriala se concentreaza foarte mult pe degresare si ridicarea uleiurilor de pe suprafete, impreuna cu contaminantii pe care ii capteaza. Cele mai multe sarcini de curatare industriala sunt, prin urmare, cele mai bine definite drept sarcini de degresare industriala.

Degresatoare industriale traditionale

Degresatoarele industriale traditionale se bazeaza pe o combinatie de ingrediente care sunt combinate in diferite grade pentru a obtine efectul dorit de curatare / degresare. Unele dintre aceste ingrediente pot provoca reactii adverse nedorite semnificative, cum ar fi deteriorarea echipamentelor sau contaminarea apelor uzate.

Aceste ingrediente problematice tipice includ:

  • Constructori;
  • Inhibitorii;
  • Agenti de chelatare;
  • Agenti de sechestrare;
  • Saponifiers;
  • emulgatori;
  • Acizi anorganici puternici;
  • Alcalii puternice;
  • Produse petroliere;

Aceste ingrediente au fiecare grade diferite de toxicitate si riscuri fizico-chimice asociate acestora.

Degresatoare de acid si alcaline

Degresantele acide si alcaline indeparteaza uleiurile si alte soluri prin reactii chimice agresive. In timp ce aceste reactii pot fi eficiente la degresarea suprafetelor, acestea pot deteriora la fel de usor suprafata curatata. De asemenea, pot prezenta riscuri de arsura pentru lucratori si pot dauna mediului.

Surfactanti si solventi toxici

Multi degresanti contin agenti tensioactivi si / sau solventi toxici si daunatori mediului, ceea ce poate provoca daune oamenilor si mediului. Butil Cellosolve , de exemplu, este un ingredient primar in multe degresante populare astazi; cu toate acestea, este bine stiut ca este foarte nociv pentru oameni. Exista multi alti solventi toxici ascunsi in degresante in uz obisnuit astazi.

Degresante emulsionante si probleme de apa uzata

Una dintre cele mai mari probleme cu degresantele traditionale este emulsionarea. Emulgatorii elimina uleiul de pe suprafete si ii tin in amestecul de apa pentru perioade lungi de timp. Desi aceasta poate fi o modalitate eficienta de degresare, aceasta lasa in urma un volum mare de ape uzate puternic contaminate, care nu pot fi aruncate in siguranta fara o prelucrare costisitoare.

Apa uzata produsa de degresantele emulsionante contine concentratii mari de hidrocarburi toxice. Deoarece aceste hidrocarburi se amesteca atat de eficient cu apa, devin extrem de „bio-disponibile”, ceea ce inseamna ca sunt usor ingerate de plante si animale – in special de viata marina.

In majoritatea tarilor exista reglementari stricte privind nivelurile de hidrocarburi permise in apele uzate. In aproape toate cazurile, un degresant emulsionant va produce ape uzate care nu intra in aceste reglementari.

Tehnologie noua si sigura in degresantele industriale

Evolutiile tehnologiei chimice au dus la dezvoltarea de degresante industriale care depasesc problemele asociate produselor traditionale. Sunt disponibile acum degresante noi si mai eficiente, care sunt derivate din materiale pe baza de plante, mai degraba decat din produsele petrochimice. Progresele tehnologiei tensioactive au eliminat si nevoia de multe dintre ingredientele problematice gasite in degresante, care pot afecta calitatea apelor uzate si pot pune mediul in pericol.

Pe langa impactul asupra mediului, alegerea corecta a degresantului poate avea un impact masiv si direct asupra costurilor de prelucrare a apelor uzate.

Degresante de rupere rapida bazate pe bio, netoxice

Sunt disponibile acum noi degresante industriale grele, care sunt de fapt mai eficiente decat produsele toxice si periculoase pe care le inlocuiesc. Degresantele de rupere rapida, non-toxice, care ridica solurile pe baza de ulei, fara a provoca o emulsie, sunt solutia principala pentru degresarea industriala sigura, ecologica.

Derivate din ingrediente naturale, aceste degresante bio pe baza sunt sigure pentru lucratori, ecologice si duc la o calitate mai buna a apei uzate, permitand separarea completa a uleiului si a altor hidrocarburi in separatoarele de apa.