Turbosuflanta este un dispozitiv inteligent conceput pentru a creste puterea motorului. Dupa adoptarea legilor privind emisiile de gaze, tot mai multi producatori de masini utilizeaza turbosuflanta pentru a oferi aceeasi putere care se regaseste in masinile mari. Totodata, permite automobilistilor sa beneficieze de avantaje financiare si protejeaza mediul la fel de bine ca motoarele de capacitate mica, reducand emisiile de gaze.
Cu toate ca sunt proiectate sa dureze cat mai mult, turosuflantele se pot deteriora in timp. Afla mai multe lucruri despre cauzele deteriorarii turbosuflantei si solutiile la care poti apela.
Modul de functionare a unei turbosuflante
Pentru a obtine ebnergia de care are nevoie, motorul combina combustibilul cu aerul. Una dintre cele mai simple metode de a creste puterea motorului, pastrand totodata costurile de fucntionare reduse, este adaugarea uneo cantitati suplimentare de aer. Turbosuflanta face exact acest lucru, folosind evacuarea pentru a roti o pompa de aer. Aceasta pompa va alimenta cilindrii motorului cu aer suplimentar, oferind mai multa putere.
Simptomele de uzura a unei turbosuflante
Iata cum iti poti da seama daca turbosuflanta de la masina ta are probleme:
- Simti pierderea puterii motorului;
- Accelerare mai lenta si mai puternica;
- Dificultate in mentinerea vitezelor mari;
- Fum albastru sau gri pe teava de esapament;
- Aprinderea luminii specifice de pe bord (lumina de la motor);
Cauzele deteriorarii turbosuflantei
Exista unele cauze care pot duce la uzura turbosuflantei:
- Uleiul de motor – turbosuflanta are nevoie de ulei pentru a functiona corect. Lipsa uleiului, gradul gresit de ulei sau ulei de calitate slaba, toate pot duce la acumularea de depozite de carbon si reziduuri in motor, ceea ce poate provoca deteriorarea turbosuflantei.
- Varsta si kilometrajul masinii – cu toate ca turbosuflantele sunt concepute pentru a dura toata viata autovehiculului, este foarte posibil ca ele sa se uzeze in timp. Acest lucru poate fi influnetat de calitatea turbosuflantei montate initial sau de modul in care conduci masina.
- Garniturile crapate sau uzate – garniturile deteriorate dintre compresor si motor vor permite scurgerea uleiului in sistemul de evacuare, motiv pentru care turbosuflanta va trebui sa lucreze mai mult pentru a creste presiunea aerului, crescand gradul ei de uzura.
Ce poti face daca s-a stricat turbosuflanta
Daca ai ajuns la conlcuzia ca ai probleme cu turbosuflanta, consulta cat mai repede un mecanic. Cu cat vei astepta mai mult timp, cu atat vor aparea mai multe daune si va fi mai costisitor sa rezolvi problema.
Mecanicii sunt special instruiti pentru a folosi echipamentele de testare si diagnosticare de ultima generatie si pentru a identifica si sugera reparatiile necesare. Daca turbosuflanta motorului masinii tale are nevoie de inlocuire, sa stii ca exista si posibilitatea repararii sau reconditionarii celei deja existente, operatie care te va costa mai putin decat achizitionarea unei piese noi.
Astfel poti fi sigur ca folosesti in continuare piesa originala si inlaturi complet pericolul de a apela la produse contrafacute, de calitate inferioara.
Oricum, nu astepta foarte mult inainte de a lua decizia si rezolva problema cat mai repede pentru a minimiza cat mai mult costurile.