In Romania, agricultura reprezinta ocupatia de baza pentru foarte multi dintre cei care locuiesc in mediul rural. Exista familii la sate care din mosi stramosi s-au ocupat de agricultura, au cultivat fructe, legume si cereale din generatie in generatie, si fac acest lucru chiar si in prezent.
Cei care se ocupa in prezent de agricultura, fie cultiva fructe, legume si cereale pentru propriul consum, fie din agricultura isi castiga existenta, astfel ca se ocupa de comercializarea acestora.
Indiferent de situatie, in domeniul agriculturii sunt necesare cele mai eficiente solutii de ambalare a produselor agricole, iar in cele ce urmeaza vom discuta despre acest aspect.
In trecut, cei care se ocupau de agricultura foloseau initial cutii de lemn pentru a transporta produsele, dar au identificat rapid o serie de dezavantaje ale acestor solutii de depozitare.
Cutiile erau foarte greu de curatat, ceea ce ridica riscul unei posibile contaminari, iar legumele puteau fi deteriorate din cauza aschiilor sau chiar a substantelor chimice folosite pentru tratarea lemnului impotriva daunatorilor.
In plus, agricultorii cautau un produs care sa intruneasca cerintele impuse de standardul de siguranta alimentara pentru utilizarea in spatii cleanroom si care sa respecte politica lor de toleranta zero referitoare la contaminare.
Ca raspuns la aceste solicitari, Schoeller Allibert care este fara doar si poate cel mai cunoscut producator cuve plastic, a propus agricultorilor, o alternativa durabila si eficienta dezvoltata special pentru manipularea si transportul produselor proaspete de la locul de cultivare si pana pe rafturile magazinelor, iar aici discutam despre navetele din plastic.
Aceasta gama de containere ofera o rata sporita de incarcare a camioanelor la transportul tur si retur, contribuind la reducerea emisiilor de carbon, un aspect foarte important, care face economii de spatiu de aproximativ 50% comparativ cu navetele de lemn utilizate in trecut.
Exista de-asemenea in Romania agricultori care se ocupa cu cultivarea fructelor, asa ca si acestia au la randul lor nevoie de cele mai eficiente solutii de depozitare a fructelor.
Boxpaletii din lemn erau folositi pentru depozitarea fructelor pana acum ceva timp, insa de fiecare data agricultorii cautau solutii mai eficiente. De ce? Pentru ca cel mai mare dezavantaj era reprezentat de faptul ca masa boxpaletului putea creste cu pana la 25% din cauza umiditatii, ceea ce impiedica masurarea exacta a cantitatii de fructe din fiecare boxpalet.
In plus, din cauza umiditatii fructele se coceau prea repede sau chiar se stricau, ceea ce inseamna ca agricultorii sufereau pierderi financiare importante an de an, datorita solutiilor de depozitare care nu erau tocmai bune.
Un alt dezavantaj il reprezenta fapul ca inaltimea boxpaletilor varia de la un producator la altul (+/- 50mm), fapt ce genera probleme legate de stivuire.
Peste boxpaletul de la baza puteau fi stivuiti maxim 7 boxpaleti incarcati cu fructe, iar sarcina maxima per boxpalet era de 300 de kg. Boxpaletii de lemn aveau o durata de viata de numai 2 sau 3 ani, perioada in care erau necesare reparatii frecvente.
Boxpaletii din plastic pe care Schoeller Allibert care este cel mai important producator de cuve plastic ii propun si ale ale caror caracteristici (dimensiuni, masa proprie, stabilitate) raman constante indiferent de conditiile meteorologice, pot reprezenta solutia ideala pentru agricultori. Durata de viata este de 10 ani, investitia in aceste solutii de ambalare devenind profitabila intr-un timp foarte scurt.
Reducerea spatiului de depozitare datorita posibilitatii de a stivui 11 boxpaleti peste cel de la baza reprezinta un prim mare avantaj al solutiei de depozitare de ela Schoeller Allibert.
Boxpaletii din plastic nu mucegaiesc (mucegaiul era una din cauzele principale pentru care se stricau fructele in boxpaletii de lemn) si nu retin apa (ceea ce inseamna ca nu cresc in greutate la fel ca si cei din lemn), prin urmare pot fi descarcati, sortati si spalati in cadrul sistemelor automate.
In plus, solutiile de depozitare din plastic nu necesita reparatii la fel ca si cutiile sau paletii din lemn. Deci, acesta este un alt motiv pentru care va recomandam sa alegeti solutii de depozitare din plastic pentru produsele dvs. agricole, indiferent ca va ocupati de cultivarea fructelor, a legumelor sau a cerealelor.
Tinand cont de toate informatiile mai sus prezentate, nu mai exista nici un dubiu ca plasticul reprezinta cea mai buna solutie de depozitare.