Superstii-de-sarbatoare

Superstii de sarbatoare

Dupa cum bine stim, pentru noi Crestinii, aceasta zi de Craciun este una dintre cele mai importante si iubite sarbatori din an, avand pe langa semnificatia puternica, Nasterea Domnului, o serie de traditii, de obiceiuri si superstitii care sunt extrem de iubite si de mult asteptate intregul an.

Astazi o sa prezentam cateva din superstitiile si obiceiurile care sunt legate de Craciun si pe care oamenii le iubesc cel mai multe si le cunosc inca din mosi-stramosi.

Un prim element care este direct legat de superstitiile si traditiile preferate ale oamenilor, referitoare bineinteles la Craciun, este un simbol al norocului si al iubirii, iar acesta se numeste vasc.

Despre aceasta planta, inca din cele mai vechi timpuri se credea ca ar fi o planta magica, cu puteri tamaduitoare, reprezentand in acelasi timp armonia si pacea, atat de puternica, incat daca 2 popoare aflate in razboi se intalneau intamplator sub vasc, ele faceau pace si cadeau de acord, crezand ca intalnirea cu planta era un semn trimis din ceruri.

De asemenea, principala superstitie legata de vasc, este cea in care, prezenta acestui buchetel verde, ,, ii impinge” pe tineri sa se sarute sub acesta, pentru a isi intari iubirea si a isi fortifica relatia, pentru totdeauna.

Asadar, majoritatea tinerilor indragostiti, sunt cei care iubesc aceasta traditie si cauta cu entuziasm firele de vasc pentru a isi saruta sub acestea, jumatatea.

In vremurile trecute, nu se obisnuia ca bradul fie impodobit cu decoratiuni de Craciun precum se procedeaza in zilele noastre; acesta era impodobit cu elemente din natura, cat mai simple si mai incarcate cu semnificatii. Oamenii puneau in brazi lumanari care mai de care mai colorate, foloseau pe post de globulete diverse fructe sau chiar flori de sezon, iar pentru acestia, toate acestea erau elemente care reprezentau belsugul.

Asa cum mai era denumit bradul, Pomul Vietii, era un obiect cheie care se identifica cu usurinta in multe piese de arta populara, fiind nelipsit din sufletele  si portul oamenilor. Totodata, chiar si forma sa de triunghi ii ofera bradului o incarcatura si o semnificatie, pentru cei mai multi din popor  reprezentand Sfanta Treime.

Este de la sine inteles faptul ca, cea mai cunoscuta, iubita si mult asteptata traditie de Craciun, este cu siguranta venirea lui Mos Craciun isotit de suprize pentru cei mici si mari. Odata cu acest obicei se obisnuieste ca in zilele de Ajun sa se impodobeasca bradutul, aceasta fiind ziua in care urmeaza sa soseasca batranul cu barba lunga si alba, cu sacul sau plin de cadouri.

Nu exista copil care sa nu obisnuiasca sa  incerce sa il astepte pe Mos Craciun si sa incerce sa isi alunge somnul pentru a  stea ,, la panda”  si a il surpinde in fapt pe simpaticul batranel.

Bineinteles, cei mici nu reusesc niciodata sa ramana trezi si sa nu adoarma, iar dragul Mos Craciun, reuseste si anul acesta sa sa soseasca chiar in timp ce piticii dorm. Oare cum stie Mosul mereu exact ce cadouri sa lase? Ei bine, asta este alta poveste.

Sa nu uitam sa mentionam mult iubitul mers la colindat, din poarta in poarta, alt obicei extrem de vechi si de apreciat de catre oameni, de toate varstele, care, din fericire, inca se pastreaza si in zilele noastre.