Arată-i-copilului-tău-adevărata-însemnătate-a-sărbătorii-Paștelui

Arată-i copilului tău adevărata însemnătate a sărbătorii Paștelui

Paștele este plin de obiceiuri și ritualuri pe care fiecare copil crescut în tradiția românească ar trebui să le cunoască. Din păcate, pentru majoritatea copiilor, Paștele este mai puțin atractiv decât Crăciunul. Pentru a schimba acest lucru, arată-i copilului tău frumusețea Paștelui: apropie-l de obiceiurile de sărbătoare și va ajunge să participe cu bucurie la ele.

Ritualurile și obiceiurile de Paște sunt strâns legate de primăvară – la urma urmei, în această perioadă a anului se serbează sărbătoarea Învierii Domnului. Pregătirile pentru Paști sunt întotdeauna însoțite de bucurie pe măsură ce natura se trezește la viață și soarele se întoarce.

Plantarea de narcise sau zambile în ghivece sau în grădină și introducerea de accente de primăvară în interiorul locuinței te fac să simți o gură de prospețime și energie sănătoase. Introdu copilul în obiceiurile și ritualurile de Paște, oferindu-i șansa de a înțelege semnificația acestor zile speciale.

Pregătiri pentru Paști

O dată cu această sărbătoare este vremea pentru curățenia de primăvară. Demult, în cazul slavilor antici, odată cu apariția razelor mai puternice ale soarelui și ale naturii care se trezeau la viață, oamenii începeau să alunge murdăria, bolile și păcatele din casele lor. Aceasta poate fi considerată  o curățire atât de literală și metaforică înainte ca natura să renască.

O parte importantă a pregătirii pentru sărbători este prepararea ouălor de Paște . Aceasta este o activitate preferată a copiilor. Îi poți oferi diverse metode de decorare a ouălor în diferite moduri: poți vopsi ouăle cu vopsele, cu pixuri, le poți vopsi în coji de ceapă, sfeclă roșie, să lipești fire de iarbă sau frunze sau pot fi decorate cu autocolante. Încurajează-ți copilul să-și dezvolte propria tehnică de fabricare a ouălor de Paște.

Tradiții din Sâmbăta Mare

În Sâmbăta Mare, în mod tradițional se binecuvântează mâncarea care se va afla pe masa festivă. Într-un coș decorat frumos se aranjează frumos diverse preparate, printre care pâine sau colaci, pasca Boromir Market, apă, mielul de Paște și multe ouă (ce simbolizează viața nouă, dar și abundența, fericirea și sănătatea). Toate acestea vor fi binecuvântate și vor fi împărțite a doua zi la un mic dejun de Paști.

Micul dejun de Paște este un adevărat deliciu. Începe cu împărțirea ouălor. Pe masa festivă, este obligatoriu să ai diferite produse tradiționale pe care le-ai gătit cu o zi înainte și care au fost duse la slujba de Înviere.

În plus, românii mănâncă preparate și mezeluri auto-pregătite însoțite de ouă umplute sau în maioneză și salate de verdețuri, specifice primăverii. Pentru desert, există pasca frumos decorată, ce poate fi considerată un tort tradițional de Paști.

Ouăle ca simbol al vieții noi și ale învierii joacă un rol important în obiceiurile de Paște. Există numeroase tradiții legate de ouăle de Paști, acestea fiind sfărâmate în colțurile casei (un obicei păstrat încă în gospodăriile rurale), ceea ce îi sperii pe șoareci; sau cojile de ouă sunt răspândite în grădină pentru a asigura recolta și, dând un ou de Paște cuiva apropiat, se spune că îți dezvălui sentimentele. Copiii adoră războaiele cu ouă de Paște, adică rostogolirea sau ciocnirea ouălor – cel care sparge primul ou pierde.