Exista situatii in care antreprenorii aleg sa opteze pentru inchidere firma fara activitate, iar in cele ce urmeaza vom discuta despre acest aspect.
De exemplu, exista tineri care au dorit sa acceseze fonduri europene nerambursabile pentru a incepe o afacere. Acestia au infiintat un SRL pentru ca fara un SRL nu ar fi putut incerca sa acceseze fondurile Start Up Nation. Ei bine, cei care au infiintat un SRL insa nu au avut norocul de a fi admisi in program, cu siguranta se pot gandi acum sa opteze pentru inchiderea firmei fara activitate.
Exista deasemenea situatii in care anumiti antrepreori au optat pentru infiintarea unui SRL-D, cu speranta ca proiectul lor va fi admis in program pentru a accesa fondurile Start Up Nation. Cei care au avut noroc si au avut programul admis au primit finantare, in timp ce antreprenorii ghinionisti se gandesc acum sa isi inchida firma fara activitate.
Putem da deasemenea drept exemplu situatia in care un asociat nu s-a inteles cu restul asociatilor in ceea ce priveste obiectivele firmei, activitatea firmei sau alte aspecte, asa ca se ajunge la concluzia ca solutia cea mai buna pentru toata lumea este aceea de a inchide firma fara activitate.
Unii antreprenori ajung in situatia de a nu gasi un spatiu in care sa isi desfasoare activitatea, asa ca aleg sa inchida firma fara activitate. De multe ori insa, acestia dupa ce gasesc un spatiu sa isi desfasoare activitatea, aleg sa deschida o alta firma.
Alti antreprenori ajung in situatia de a-si inchide firma fara activitate datorita faptului ca se lovesc de birocratia autorizatiilor si a avizelor de functionare. Cei care deja detin o firma de ceva timp insa care nu isi pot desfasura activitatea pentru ca nu au un aviz isu de exemplu, sau un orice alt aviz, cu siguranta se gandesc serios sa isi inchida firma.
Alti antreprenori pot sa ajunga in aceasta situatie in cazul in care sunt deja angajati in cadrul altei firme, atunci cand sunt implicati in diferite proiecte sau cand tocmai ce si-au intemeiat o familie si pur si simplu nu mai au timpul necesar sau banii necesari pentru a se ocupa de dezvoltarea si sustinerea firmei.
Un amanunt foarte important pe care trebuie sa il cunoasca toti cei care se afla intr-o asemenea situatie este acela ca inchiderea unei societati, cu sau fara activitate, este mult mai costisitoare decat infiintarea societatii, atat din punct de vedere contabil cat si din punct de vedere juridic. Mai mult decat atat, procesul de inchidere a unei firme, cu sau fara activitate, dureaza mult mai mult timp decat procesul de infiintare al unei firme.
Asadar, dupa cum se poate observa, exista mai multe situatii in care antreprenorii ajung in situatia de a fi nevoiti sa isi inchida firmele fara activitate. Acestia se pot ocupa personal de tot procesul de inchidere a societatii, sau pot contacta o firma de specialitate, care sa le pregateasca si care sa le depuna dosarul pentru inchiderea firmei.