Ce-este-boala-Alzheimer

Ce este boala Alzheimer?

Boala Alzheimer este un tip de dementa care provoaca probleme cu memoria, gandirea si comportamentul. De obicei, simptomele se dezvolta lent si se agraveaza in timp, devenind suficient de severe pentru a interfera cu sarcinile zilnice.

Alzheimer este cea mai frecventa cauza a dementei, un termen general pentru pierderea memoriei si alte abilitati cognitive suficient de grave pentru a interfera cu viata de zi cu zi. Boala Alzheimer reprezinta 60% pana la 80 la suta din cazurile de dementa.

Alzheimer nu este o parte normala a imbatranirii. Cel mai mare factor de risc cunoscut este varsta in crestere, iar majoritatea persoanelor cu Alzheimer au 65 de ani si chiar mai multi ani. Dar Alzheimer nu este doar o boala a batranetii. Doar ca un simplu exemplu, aproximativ 200.000 de americani sub 65 de ani au boala Alzheimer cu debut mai mic (cunoscuta si sub denumirea de Alzheimer cu debut precoce).

Alzheimerul se agraveaza in timp. Alzheimer este o boala progresiva, in care simptomele dementei se agraveaza treptat peste un numar de ani. In stadiile sale incipiente, pierderea memoriei este usoara, dar odata cu Alzheimer in stadiul tardiv, indivizii isi pierd capacitatea de a continua o conversatie si de a raspunde mediului.

Alzheimer nu are o cura actuala, dar sunt disponibile tratamente pentru simptome si cercetarile continua. Desi tratamentele Alzheimer curente nu pot impiedica evolutia Alzheimerului, acestea pot incetini temporar agravarea simptomelor dementei si imbunatatirea calitatii vietii pentru cei cu Alzheimer si ingrijitorii lor. Astazi, exista un efort la nivel mondial in curs de a gasi modalitati mai bune de a trata boala, de a amana aparitia acesteia si de a preveni dezvoltarea acesteia.

Simptomele Alzheimerului

Cel mai frecvent simptom precoce al Alzheimerului este dificultatea de a aminti informatiile nou invatate. La fel ca restul organelor noastre, creierul nostru se schimba pe masura ce imbatranim. In cele din urma, cei mai multi dintre noi observam unele gandiri incetinite si probleme ocazionale cu amintirea anumitor lucruri. Cu toate acestea, pierderea de memorie grava, confuzia si alte schimbari majore in modul in care functioneaza mintea noastra pot fi un semn ca celulele creierului nu reusesc.

Cel mai frecvent simptom timpuriu al Alzheimerului este dificultatea de a-si aminti informatiile recent invatate, deoarece modificarile Alzheimerului incep de obicei in partea creierului care afecteaza invatarea.

Pe masura ce Alzheimer avanseaza prin creier, duce la simptome din ce in ce mai severe, inclusiv dezorientare, dispozitie si schimbari de comportament; aprofundarea confuziei despre evenimente, timp si loc; suspiciuni nefondate cu privire la familie, prieteni si ingrijitori profesionisti; pierderi de memorie mai grave si schimbari de comportament; si dificultati de vorbire, inghitire si mers.

Persoanelor cu pierderi de memorie sau alte semne posibile de Alzheimer le este greu sa recunoasca ca au o problema. Semnele dementei pot fi mai evidente pentru membrii sau prietenii familiei. Orice persoana care prezinta simptome asemanatoare dementei trebuie sa fie vazuta de un medic cat mai curand posibil.

Alzheimer si creier

Schimbarile microscopice din creier incep cu mult inainte de primele semne ale pierderii de memorie. Creierul are 100 de miliarde de celule nervoase (neuroni). Fiecare celula nervoasa se conecteaza cu multe altele pentru a forma retele de comunicare. Grupurile de celule nervoase au locuri de munca speciale. Unele sunt implicate in gandire, invatare si amintire. Altele ne ajuta sa vedem, sa auzim si sa mirosim.

Pentru a-si face munca, celulele creierului functioneaza ca niste mici fabrici. Primesc consumabile, genereaza energie, construiesc echipamente si scapa de deseuri. De asemenea, celulele proceseaza si stocheaza informatii si comunica cu alte celule. Mentinerea a tot ceea ce functioneaza necesita coordonare, precum si cantitati mari de combustibil si oxigen.

Oamenii de stiinta cred ca boala Alzheimer impiedica anumite parti din fabrica unei celule sa functioneze bine, dar nu sunt siguri de unde incepe necazul. Dar la fel ca intr-o fabrica reala, copiile de rezerva si defalcarile intr-un singur sistem cauzeaza probleme in alte domenii.

Pe masura ce deteriorarea se raspandeste, celulele isi pierd capacitatea de a-si face treaba si, in cele din urma, mor, provocand schimbari ireversibile in creier.

Pentru cei care au un membru al familiei care se confrunta cu o astfel de afectiune, cu siguranta este destul de dificil, pentru ca trebuie sa fie in permanenta cu ochii pe pacient. De multe ori, acest lucru este dificil, din cauza jobului sau a altor activitati zilnice, motiv pentru care membrii familiei pot decide internarea celui bolnav intr-un camin de batrani.

Pe https://www.senior-center.ro se poate vedea cum seniorii internati intr-un azil de batrani, chiar si cei cu Alzheimer, duc o viata mai mult decat decenta. Acestia in primul rand primesc cele trei mese principale ale zilei, si primesc intre mese chiar si o gustare in fiecare zi.

Apoi, seniorii dintr-un camin de batrani au mereu hainele curate, sunt asistati la toaleta si ajutati sa faca dus de catre personalul caminului. Deci, igiena este litera de lege intr-un asemenea camin.

In plus, seniorii isi pot petrece timpul fiind implicati in diferite activitati, sau pot pur si simplu sa citeasca sau sa se uite la televizor. Practic, au toate conditiile necesare pentru o batranete linistita, in ciuda afectiunii lor.