Ce este parodontita

Ce este parodontita?

Parodontita sau parodontoza este o boala a gingiilor. Este o boala inflamatorie cronica care este declansata de microorganisme bacteriene si implica o inflamatie cronica severa care determina distrugerea aparatului de sustinere a dintilor si poate duce la pierderea dintilor. Poate duce si la alte probleme de sanatate.

Parodontita incepe intotdeauna cu inflamatia gingiilor, cunoscuta sub numele de gingivita. Aceasta inflamatie care implica de obicei gingiile inrosite sau umflate si sangerare la spalarea dintilor sau la muscarea alimentelor este raspunsul organismului la bacteriile carora li s-a permis acumularea pe dinti.

Aceasta inflamatie se poate raspandi pana sub gingii si de-a lungul radacinilor dintilor. Acest lucru poate provoca deteriorarea permanenta a tesuturilor (sau „ligamentului parodontal”) din jurul dintilor si a osului de sustinere. Dintii incep sa se dezlege si in cele din urma se pot pierde.

Datorita acestei boli a gingiilor, pot aparea mai apoi probleme cu mestecarea mancarii si cu vorbirea, precum si provocarea daunelor estetice zambetului tau.

La multe persoane, acesta este un proces treptat care are loc pe parcursul mai multor ani. Cu toate acestea, exista cazuri ale unor adulti tineri care se confrunta cu o forma foarte activa a bolii, care are ca rezultat slabirea timpurie si pierderea dintilor.

Aproximativ 40 la suta dintre oameni sufera de parodontoza, si au nevoie de cele mai bune tratamente parodontoza. In randul adultilor, se estimeaza ca aproximativ 70% din pierderea dintilor este cauzata de parodontita.

Vestea buna este ca daca este detectata la timp si se obtin cele mai bune tratamente parodontoza, boala poate fi oprita, iar sanatatea gingiilor poate fi restabilita.

Care sunt simptomele parodontitei?

Parodontita incepe intotdeauna cu inflamatia gingiilor, cunoscuta sub numele de gingivita. Unul dintre primele semne este ca gingiile tale sangereaza atunci cand te speli pe dinti. Gingiile pot parea rosii si umflate si puteti observa un strat decolorat de placa bacteriana pe dinti.

Daca nu este indepartata prin curatarea corecta a dintilor, aceasta placa va deveni „mineralizata”, transformandu-se in depozite dure cunoscute sub numele de tartru, care nu pot fi indepartate de o periuta de dinti.

Lasata netratata, gingivita se poate transforma in parodontita, o forma mai grava a bolii gingivale. Adesea, acest lucru se intampla fara semne evidente care sa va avertizeze, dar puteti observa modificari precum:

  • Sangerare crescuta din gingii, care poate fi provocata de periajul dintilor sau de mancare, sau poate fi chiar spontana.
  • Respiratie urat mirositoare.
  • Modificari in pozitionarea dintilor in falci.
  • Dintii apar „mai lungi” (gingiile in retragere).
  • Durere.

La fumatori, sangerarea gingiilor poate fi mai putin vizibila. Acest lucru se datoreaza efectului nicotinei asupra vaselor de sange si inseamna ca progresul bolii poate fi ascuns.

De cele mai multe ori, oamenii nu observa prezenta parodontitei pana la varsta de 40 sau 50 de ani, moment in care s-a putut produce o paguba mare.

Cu toate acestea, un stomatolog poate detecta semne ale bolii mult mai devreme, in timpul unui examen stomatologic de rutina si va poate monitoriza starea parodontala folosind un instrument numit indexul de screening parodontal.

Ar trebui sa solicitati medicului stomatolog pentru o examinare parodontala ca parte a controalelor dentare obisnuite.

Care este diferenta dintre gingivita si parodontoza?

Gingivita este o inflamatie care este limitata la linia gingiilor, in timp ce in parodontita se poate raspandi pana sub gingii, si de-a lungul radacinilor dintilor.

In ceea ce priveste gingivita, nu exista inca nicio pierdere a structurilor care tin dintii pe loc. Aceasta inseamna ca o igiena orala buna la domiciliu poate opri gingivita si poate restabili gingiile sanatoase.

Dar, cu parodontita, este diferit. Odata ce inflamatia a cauzat pierderi osoase, aceasta deteriorare nu poate fi reparata.

Tratarea parodontitei necesita mai mult decat o buna igiena orala la domiciliu. Are nevoie de ingrijiri profesionale de la medicul stomatolog sau parodont.

Cum este diagnosticata parodontita?

Exista mai multe etape implicate in diagnosticarea  parodontitei.

  1. Examen clinic

Un examen clinic in practica stomatologica este unica metoda de evaluare corecta starii gingiilor si a structurilor de sustinere a dintilor. Intr-o verificare initiala, dentistul va efectua o examinare parodontala de baza care dureaza doar cateva minute. Aceasta examinare determina rapid daca exista gingivita sau parodontita.

Dentistul va folosi o sonda speciala (numita sonda parodontala), iar adancimea de penetrare la nivelul gingiei este masurata usor si precis la diferite locatii ale gurii. Sonda masoara distanta dintre linia gingiei si partea inferioara a „buzunarului”. In locurile sanatoase, adancimea de sondare este de 3 mm sau mai putin, dar acolo unde este prezenta parodontita, adancimea este de 4 mm sau mai mult.

Dupa aceasta scurta examinare, testele suplimentare sunt efectuate numai daca exista dovezi de parodontita, adica deteriorarea structurilor de sustinere a dintilor.

In plus, in ceea ce se numeste diagrama parodontala, inaltimea maxilarului (nivelul de atasare) este inregistrata cu exactitate. Un grafic parodontal este indispensabil pentru diagnosticul corect al parodontitei si pentru planificarea tratamentului ulterior.

  1. Razele X

Diagnosticul de parodontita poate fi confirmat numai prin efectuarea radiografiilor. Selectia razelor X necesare diagnosticarii parodontitei se face dupa examenul clinic.

De cele mai multe ori, doar doua imagini (asa-numitele imagini „aripi musca”) sunt necesare pentru diagnostic, dar cazurile mai extinse pot avea nevoie de pana la 14 raze X suplimentare si / sau o radiografie panoramica a intregii guri. Aceste imagini cu raze X arata mandibula din jurul dintelui si fac posibila estimarea severitatii pierderilor osoase.

In fiecare radiografie realizata la cabinetul stomatologic, dintii trebuie verificati cariile, precum si parodontita.

  1. Testele microbiologice

Testele microbiologice examineaza compozitia placii dentare pentru anumite bacterii daunatoare:

  • Prevotella intermedia.
  • Porphyromonas gingivalis.
  • Agregatibacter actinomycetemcomitans.
  • Treponema denticola.

Rezultatele acestor teste pot furniza informatii care vor permite dentistului sau parodontului sa ofere ingrijirea corespunzatoare si sa evite un tratament inutil.

  1. Clasificarea bolii

Exista un sistem recunoscut international pentru clasificarea cazurilor de gingivita si parodontita. Cazurile de parodontita sunt clasificate in functie de patru etape si trei grade. Etapele descriu severitatea si intinderea bolii, in timp ce notele descriu rata probabila de progresie.

In urma cazurilor de parodontita, medicii stomatologi si parodonti pot oferi forma adecvata de tratamente parodontoza pentru fiecare pacient in parte.