In cazul in care ati auzit discutandu-se despre senologie Cluj dar nu aveti idee ce inseamna senologia, ati ajuns in locul potrivit. Acest articol este dedicat senologiei, si va ofera informatii de baza despre aceasta procedua.
Tocmai de aceea, este recomandat sa cititi pana la final. Cu siguranta data viitoare cand veti auzi termenul de senologie, veti avea cunostinte despre ce inseamna acest termen. Iata asadar cele mai importante detalii despre senologie, pe care fiecare persoana trebuie sa le cunoasca.
Ce este senologia?
Inainte de toate, vom discuta despre ce este senologia. Asadar, aceasta este o ramura a medicinii, care se ocupa de studiul bolilor care afecteaza sanii, in mod special. Cu toate acestea, senologia este o ramura a medicinii care in ultimul timp influenteaza din ce in ce mai multe ramuri specializate ale medicinei, cum ar fi de exemplu oncologia, radiologia, anatomia patologica si endocrinologia.
Ce boli trateaza un medic senolog?
Un medic senolog este specializat in oncologie de obicei. Acesta se ocupa de sudiul bolilor care afecteaza sanii, iar aici accentul este pus in mod special pe cancerul care afecteaza aceasta zona a corpului.
In cazul in care va intrebati care sunt bolile pe care le trateaza medicul senolog cel mai frecvent, ei bine amintim in primul rand abcesele si chisturile. Cu siguranta insa, si mastita, afectiunile infectioase si inflamatorii ale sanului, si nu in ultimul rand, cancerul la san sunt tratate de catre un medic senolog.
Despre senologie mai trebuie mentionat faptul ca este o ramura relativ noua a medicinei, iar aceasta a aparut pentru a se ocupa de sani si de tratarea acestora, ca urmare a cresterii numarului de cazuri de cancer la san la nivel mondial (cancerul la san este unul dintre cele mai des intalnite tipuri de cancer care afecteaza femeile, alaturi de cancerul pulmonar si cancerul de col uterin).
Ce proceduri foloseste un medic senolog?
In cazul in care va intrebati care sunt procedurile pe care le urmeaza un medc senolog, ei bine, cel mai adesea acesta examineaza clinic sanul prin observarea si palparea acestuia. Sa nu credeti insa ca aceasta este singura procedura pe care o efectueaza un medic senolog.
Un senolog efectueaza si diferite proceduri de examinare a sanului, iar aici putem sa amintim de exemplu ecografia mamara, mamografia, imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), testul PET dar si teste genetice astfel incat sa evalueze daca sunt sanse ca pacienta sa fi mostenit cancerul de la mama ei de exemplu.
Exista mai multe proceduri care sunt efectuate in ceea ce priveste tratamentul cancerului de san, iar aici amintim de exemplu mastectomia, care inseamna indepartarea chirurgicala a sanului (taierea sanului mai pe intelesul tuturor). Se mai practica si quadrantectomia.
Cand ar trebui efectuata o vizita la senolog?
Cu siguranta femeile se intreaba cand ar fi indicat sa efectueze o vizita la un specialist in senologie Cluj Napoca. Ei bine, de mentionat este faptul ca femeile ar trebui sa fie examinate periodic de catre un senolog dupa maturizarea sexuala. Chiar si in cazul in care nu au simptome sau probleme specifice ale sanilor, femeile trebuie sa mearga la senolog pentru a monitoriza starea de sanatate a sanilor lor.
De-asemenea, pentru doamnele si domnisoarele care sufera de durere localizata in zona sanilor, in cazul in care este vizibila o roseata sau umflatura/umflaturi sau noduli in zona sanilor, daca au loc modificari ale mameloanelor in interior sau exterior, sau daca sanii isi modifica forma, daca pielea sanilor isi modifica culoarea (apare aspectul de coaja de portocala), cu siguranta femeile trebuie sa fie vazute in cel mai scurt timp posibil de catre un medic senolog.