Dezvoltarea web sau web development reprezinta construirea si intretinerea de site-uri web; este munca care se intampla in spatele unui site pentru a face site-ul respectiv sa arate foarte bine, sa lucreze rapid si sa functioneze bine pentru cel mai bun UX. De fapt, dezvoltatorii web sunt ca niste elfii magici – nu ii vezi niciodata, dar fac absolut totul, iar datorita lor site-ul arata frumos si lucreaza rapid si eficient.
Dezvoltatorii web fac acest lucru folosind o varietate de limbi de codare. Limbile pe care le folosesc depind de tipurile de sarcini pe care le fac. Dezvoltarea web este in general defalcata in frontend (partea clientului) si dezvoltarea backend (partea de server).
Front-end, Back-End sau Full-Stack?
Un front-end dev are grija de aspect, design si interactivitate folosind HTML, CSS si JavaScript. Ei iau o idee din tabla de desen si o transforma in realitate. Ceea ce vedeti si ce folositi, cum ar fi aspectul vizual al site-ului web, meniurile derulante si textul, sunt toate aduse impreuna de dev devreme, care scrie o serie de programe de legare si structurare a elementelor, de a face ele arata bine si adauga interactivitate. Aceste programe sunt difuzate printr-un browser.
Dezvoltatorii de backend-ingineri care se ocupa de tot ceea se intampla in spatele siteului. Aici se stocheaza datele si fara aceste date nu ar exista nici un fel de interfata a siteului. Backend-ul web consta in serverul care gazduieste site-ul, o aplicatie pentru rularea acestuia si o baza de date care contine datele.
Backend dev utilizeaza programe de calculator pentru a se asigura ca serverul, aplicatia si baza de date ruleaza fara probleme. Ei trebuie sa analizeze nevoile unei companii si sa ofere solutii de programare eficiente. Pentru a face toate aceste lucruri uimitoare, ei folosesc o varietate de limbi de server, cum ar fi PHP, Ruby, Python si Java.
Daca sunteti nedecis, ati putea lua in considerare devenirea unui stack full-dev. Stack-urile cu platforme complete au grija atat de frontend, cat si de backend si trebuie sa stie cum functioneaza web-ul la toate nivelele, pentru a determina modul in care clientul si serverul se vor raporta. Faptul ca lucreaza in mod natural la acest nivel de expertiza va dura mai mult, deoarece mai sunt multe de invatat.
Acum ca ati aflat atat de multe lucruri interesante despre web development, probabil ca v-ar surade ideea de a invata cat mai multe detalii despre cum se practica aceasta activitate, asa ca vom discuta putin si despre acest aspect.
Ar trebui sa decideti ce aspect de dezvoltare web va intereseaza si apoi sa incepeti cu un singur limbaj de programare. De exemplu, daca sunteti interesat de front-end, puteti incepe prin a invata cateva dintre cele mai importante coduri HTML si CSS, apoi puteti sa incepeti sa lucrati la proiecte imediat ce va simtiti confortabil cu elementele de baza. In acelasi timp, puteti adauga la baza dvs. de cunostinte continuand sa invatati noi limbi de codificare, cum ar fi JavaScript, pentru a face site-urile interactive si originale.