1

Ce sunt placile HPL?

Atunci cand se apeleaza la placi HPL – laminatele de inalta presiun, se foloseste descendentul direct al laminatului din plastic original. Este considerat unul din cele mai durabile materiale de suprafata decorative si este disponibil avand proprietati speciale si performante foarte bune inclusiv rezistenta chimica, la foc si la uzura. Clasele speciale de HPL pot sa fie laminate si pot sa aiba muchiile curbate, prelucrate termic sau cu aplicatii confectionate din plastic.

HPL este obtinut prin saturarea mai multor straturi de hartie kraft cu rasina fenolica. Un strat de hartie decorativa imprimanta este asezat in zona superioara a hratiei kraft inainte de a fi presat. Sandwich-urile care rezulta sunt aduse in forma lor finala prin procedee in care se foloseste presiunea sau caldura.

Laminatul de inalta presiune este prezentat sub forma de laminat compozit care foloseste o varietate de adezivi. PAL-ul sau MDF0ul sunt un substrat preferat pentru ca ofera o baza stabila si durabila, consistenta si economica. Datorita durabilitatii, laminatele de inalta presiune reprezinta cea mai buna alegere pentru suprafetele orizontale. Inclusiv pentru podele, desktopuri si blaturi. Placile HPL au scop general. Cele mai folosite sunt potrivite pentru aplicatii verticale si orizontale.

Placile HPL prelucrate sunt placile care aumuchii curbate si materialul aplicat pe muchii prin procese termice. Grosimea maxima este de cca 0.97 mm si muchiile au curburile realizate in mod normla la o raza de 3.8 ‘’.

Placile HPL simple nu au fete decorative. Sunt disponibile ca standard, cel mai comun, in aceasta categorie gasindur-se si placile HPL care au fost reconditionate si care au hartia decorativa amplasata doar pe o singura parte.

Laminatele de presiune inalta sunt destinate cu captuseli speciale si sunt laminate avand rezistenta mare la foc, uzura, electrocasnice disipative sau la substantele chimice.

Se pot folosi inclusiv panouri HPL pentru constructii. Era digitalizarii este una dintre cele mai comune expresii care descriu perioada in care ne aflam. Acum totul se face mult mai simplu datorita tehnologiei existente. Asa cum s-a spus si in alte articole, in prezent totul poate fi personalizat, chiar si placile de ceramica. De data aceasta vom discuta despre personalizarea speciala a peretilor.

Exista mai multe solutii in directia aceasta si cu timpul puteti sa ajungeti sa cititi despre mai multe dintre ele. De aceasta data ne oprim asupra acestei operatiuni pentru a imbraca peretii alegand sa mrgem spre solutii speciale si mai putin cunoscute pentru acoperirea decorativa a peretilor.

Placarile cu HPL se intalnesc cel mai des in sediile de firme sau in institutii publice, in cladiri de birouri si in caldiri rezidentiale. Ideea este mult mai interesanta atunci cand producatorii de HPL trec la imprimarea placilor cu imaginile existente in natura, care vor fi trimise direct spre clienti in scopul de  a personaliza interioarele.

Aceste placi sunt subtiri si au o singura fata decorativa, sunt presate mai multe materiale de suport in comparatie cu placile compacte cu doua fete decorative si sunt folosite ca atare in diverse aplicatii cum ar fi placarea peretilor interiori sau exterior, compartimentari si mobila.