Culorile purtate ne influenteaza starea de spirit?

Culorile purtate ne influenteaza starea de spirit?

0 Shares
0
0
0

Sa spus ca culoarea influenteaza starea noastra de spirit, emotiile si chiar comportamentul – de la controlul apetitului pana la cumparaturi.

Desigur, trebuie sa fim atenti sa nu simplificam si sa exageram cu exactitate ceea ce gasim in literatura de specialitate, dar culoarea pare sa aiba un efect asupra unui sir de factori – printre care si a performantelor la nivel inalt. Deci pentru doamne, aveti grija ce culori purtati la rochii.

Deci, ar putea ceva atat de aparent trivial  culoarea rochiei, camasii sau cravatei noastre sa ne ofera un avantaj in ceea ce priveste performanta si setarile de auditie / competitie? Sau este vorba doar de fantezie?

Un studiu din 2005 a constatat ca sportivii in box, tae kwon do si lupte la Jocurile Olimpice din 2004 au castigat mai des atunci cand purtau costume rosii decat atunci cand purtau albastru (16 din 21 de runde si 19 din 29 de clase de greutate).

Diferenta a fost semnificativa din punct de vedere statistic (adica, probabil nu din cauza sanselor), dar de ce s-a intamplat acest lucru? Rosul a dus la schimbarea starilor mentale, fizice sau emotionale ale atletilor intr-un fel incat sa le dea un avantaj mic, dar semnificativ fata de adversar?

Un studiu mai recent a constatat ca purtarea uniformelor rosii are intr-adevar un efect asupra starilor fiziologice ale atletilor inainte si in timpul unei lupte.

De exemplu, atunci cand participantii purtau protectori si echipament din piele rosii, au generat mai multa forta pe un test de rezistenta decat atunci cand acestia purtau uniforme albastre echivalente (194.38 kg fata de 175.84 kg).

Ritmul cardiac atunci cand lupta, a fost, de asemenea, mai mare atunci cand purtaui rosu decat atunci cand purtau albastru (162.00 vs. 155.71).

Interesant, se pare ca observatorii sunt, de asemenea, afectati de culoarea uniformelor.

Intr-un studiu al judecatii arbitrului, oficialii au fost rugati sa urmareasca si sa inregistreze videoclipuri ale luptelor tae kwon do. Cercetatorii au aratat fiecare videoclip de doua ori – o data cu culori normale si odata ce au modificat videoclipurile pentru a comuta culorile uniforme. Cand totul a fost spus si facut, arbitrii au avut tendinta de a acorda mai multe puncte luptatorilor purtand rosu – chiar si atunci cand au urmarit aceeasi lupta cu schimbarea culorilor!

Astepta! Inainte sa deveniti prea entuziasmat si sa mergeti intr-o agitatie de cumparaturi, ar trebui sa va informez ca olimpicii cu rosu nu au demonstrat acelasi avantaj de performanta in Jocurile Olimpice din 2008 asa cum au aratat la Jocurile Olimpice din 2004.

Cred ca acest lucru are legatura cu faptul ca exista diferente individuale in modul in care impactul culorii afecteaza performanta. Amintiti-va cum avem cu totii o zona optimizata individualizata in care ne descurcam cel mai bine?

Pentru unii sportivi, o frecventa cardiaca ridicata ii poate pune in zona lor de functionare optima (ZOF) si poate facilita performante de nivel superior. Pentru altii, acest lucru i-ar putea scoate din ZOF si poate duce la performante mai slabe.

La urma urmei, stim intuitiv si din experienta ca ceea ce purtam poate avea un impact absolut asura modului in care ne simtim si, ulterior, actionam.

0 Shares
You May Also Like