De ce este important sa consolidam fundatia unei case?

De ce este important sa consolidam fundatia unei case?

0 Shares
0
0
0

Fundatiile unei constructii sunt foarte importante. Nu numai ca sunt suprafata pe care va fi construita casa, dar au si un rol fundamental in probleme precum: evitarea umiditatii si izolarea de frig.

Pentru ca fundatiile caselor sa se adapteze, este important sa se tina seama de conditiile solului, mesele de apa si chiar calitatea umplerii.

In functie de momentul si locul in care este construita o casa, fundatia poate fi caramida, lemn tratat cu conservanti, blocuri de beton sau beton turnat, dar cel mai comun material pentru fundatii este betonul fara indoiala.

Fundatiile unei case sunt, prin urmare, elemente structurale pe care este plantata intreaga constructie. Se pot face diferite materiale, iar formele si dimensiunile lor depind de calculul structural. Ele sunt temelia fiecarei cladirii si se afla sub dislocarea ei.

In continuare, va vom spune totul despre fundatii si importanta lor in constructii, deoarece, in multe cazuri, realizarea unei consolidari a fundatiilor poate evita probleme majore in viitor.

Importanta fundatiilor unei case

Importanta fundatiilor unei case consta, asa cum am mentionat deja, in suportul si ancorajul pe care il da peretilor care limiteaza spatiile. Prin urmare, calculul structural este necesar.

Este esential ca dimensiunile si forma sa fie asa cum sunt indicate in proiect, deoarece, in caz contrar, casa ar putea avea asezari neregulate care pot aduce consecinte, cum ar fi fracturile peretilor si, in cel mai rau caz, chiar prabusirea acesteia.

Din acest motiv, acestea trebuie calculate in mod corespunzator, deoarece dimensiunea lor este direct proportionala cu sarcina pe care o primesc si o transmit la sol. De foarte multe ori pentru consolidare se folosesc tevi metalice. Acestea sunt doar cateva cazuri in care teava patrata este folosita pentru consolidare. 

Cum se fac fundatiile?

Fundatiile unei case sau ale unei cladiri sunt de obicei facute urmand cativa pasi de baza. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa desenati axele pe care vor fi dezvoltate fundatiile.

Pentru a face acest lucru, se ia un punct de plecare, care este de obicei la una dintre limitele suprafetei pamantului. Odata ce axele sunt trase, se incepe sa se sape si sa se extraga tot materialul de pe pamant, agregate si pietre care exista in pamant.

Pe baza compactata se toarna un strat de beton cu grosimea de aproximativ 10 cm. Acest strat serveste astfel incat fundatia din beton armat sa nu se odihneasca direct pe podeaua pamantului.

Vom lasa betonul sa se usuce timp de cel putin 48 de ore inainte de a incepe sa facem fundatia in sine. Asezati cureaua din otel armat in gaura, lasand o separare similara intre pereti si podea.

Apoi vom calcula metrii cubi de care vom avea nevoie de beton pentru a fi planificat pietrisul, nisipul si cimentul necesare pentru a face betonul. Pentru a face un amestec de consistenta adecvata, vom folosi betoniera.

Odata ce avem betonul gata, il turnam si umplem santul putin cate putin. Vom raspandi uniform amestecul de beton astfel incat betonul sa patrunda perfect intre armaturile din otel.

In cele din urma, pentru a evita tot felul de bule de aer si ca fundatia sa se aseze corect.

Poate fi intarita fundatia?

Aceasta este una dintre intrebarile pe care ni le punem intotdeauna atunci cand cumparam o casa si nu este deloc o intrebare deloc incomoda, deoarece o casa este cea mai mare investitie a noastra in viata. Prin urmare, trebuie sa asiguram cresterea si extinderea acesteia.

Asa cum copacii au nevoie de radacini puternice pentru a se sustine, o casa care vrea sa se proiecteze in partea de sus are nevoie de fundatii bune.

Este dovedit faptul ca cladirile cele mai rezistente la un cutremur sunt cele care au fundatiile intarite. Daca va ganditi sa o faceti, dar aveti indoieli, profitam de ocazie pentru a va spune ca acestea pot fi consolidate si ca este, de asemenea, important sa o faceti, sa va protejati casa si sa evitati nenorocirile mai mari in viitor.

In continuare, va vom lasa cateva sfaturi pentru a face acest lucru:

  1. Prin injectare

Mortarul (nisip, apa si ciment) este injectat sub presiune. Puteti utiliza diferiti aditivi care pot fi adaugati la amestec pentru a ajuta la intarirea fundatiei. Acest lucru minimizeaza si elimina punctele slabe ale fundatiei.

  1. Prin extindere

Zona de sustinere este extinsa, tocarea celei vechi si adaugarea acesteia la noua structura cu fier sau cu rasini epoxidice. Fundatia poate fi, de asemenea, construita sub cea existenta. Amintiti-va ca este foarte important sa efectuati corect calculele.

  1. Inlocuirea fundatiei

Aceasta tehnica este cea mai laborioasa, deoarece inlocuieste complet ceea ce a fost construit.

Dupa cum puteti observa mai sus, consolidarea fundatiilor unei case este importanta. Nu numai ca este recomandabil sa faceti acest lucru, dar poate evita complicatiile in viitor, ceea ce nu poate fi decat un lucru bun pentru toata lumea ce va locui in acea casa.

0 Shares
You May Also Like