Tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-pizza

Tot ce trebuie sa stiti despre pizza

Exista numeroase restaurante cu pizza delivery si foarte multe persoane care profita de aceste servicii. Va recomandam sa va documentati mai mult pentru a descoperi istoria interesanta a acestui produs de care suntem indragostiti toti.

Cea mai mare pizza din lume a fost aproape de 123 de picioare

Potrivit Guinness Book, cea mai mare pizza din istorie a fost facuta la 8 decembrie 1990, in Johannesburg, Africa de Sud.

Octombrie este Luna Nationala de Pizza

Prima Luna Nationala de Pizza a fost desemnata in octombrie 1984. A fost creatia lui Gerry Durnell, editorul unei reviste numita Pizza Today (suntem cu siguranta abonati).

Cel mai vechi pizzerie care functioneaza in America este in Trenton, N.J.

In timp ce Lombardi a fost prima pizzerie din America, a fost inchisa in 1984 si nu a fost redeschisa decat dupa 10 ani, intr-o locatie noua si sub un nou management (desi inca nu vinde felii). Papa Tomatoes Pies, fondat de Giuseppe Papa in 1912 pe South Clinton Avenue din Trenton, New Jersey, a functionat continuu inca din ziua deschiderii si este inca detinut si administrat de familia Papa.

Alimente asemanatoare cu pizza au fost facute din epoca neolitica. Inregistrarile persoanelor care adauga alte ingrediente la paine pentru a o face mai aromata pot fi gasite pe parcursul istoriei antice. Vechii greci si-au completat painea cu uleiuri, ierburi si branza, iar in secolul al VI-lea, soldatii persani ai imperiului Achaemenid in timpul domniei regelui Darius I au copt aluat cu branzeturi si legume.

O referinta timpurie la  alimente de tip pizza se intampla in Aeneid, cand Celaeno, regina Harpiei, pretinde ca troienii nu vor gasi pace pana cand nu sunt fortati de foame (Cartea a III-a). In cartea a VII-a, Aeneas si oamenii sai sunt serviti la o masa care include prajituri rotunde (cum ar fi paine plata), acoperite cu legume fierte. Cand ei mananca painea, isi dau seama ca acestea sunt „mesele” profetizate de Celaeno.

Pizza moderna a evoluat din deverse feluri de mancare flatbed in Napoli in secolul al XVIII-lea sau inceputul secolului al XIX-lea. Inainte de aceasta perioada, chiflele erau adesea acoperite cu ingrediente cum ar fi usturoiul, sarea, untura, branza si busuiocul. Nu este sigur cand au fost adaugate mai intai rosiile si exista multe revendicari contradictorii. Pana in jurul anului 1830, pizza a fost vanduta din standuri in aer liber si din brutarii de pizza, iar pizzeriile pastreaza aceasta traditie veche vie astazi.

O legenda contemporana populara sustine ca pizza arhetpala, pizza Margherita, a fost inventata in 1889, cand Palatul Regal din Capodimonte a comandat unui pizzaiolo napolitan, Raffaele Esposito sa faca o pizza in cinstea reginei Margherita. Dintre cele trei pizze diferite pe care le-a creat, Regina a preferat foarte mult o pizza imbinata in culorile drapelului italian: rosu (rosii), verde (busuioc) si alb (mozzarella). Se presupune ca acest tip de pizza a fost numit apoi dupa Regina, desi cercetarile recente au pus la indoiala aceasta legenda. O scrisoare oficiala de recunoastere de la „seful serviciului” reginei ramane expusa in magazinul lui Esposito, acum numit Pizzeria Brandi.