Elastografia - diagnostic diferential al tumorilor maligne fata de cele benigne

Elastografia – diagnostic diferential al tumorilor maligne fata de cele benigne

0 Shares
0
0
0

Consumatorii de internet care isi incep ziua citind diverse articole si mai nou in domeniul sanatatii, constata ca marea majoritate descriu cum sa faci daca se intampla sa…

Probabil ca in tara noastra inca este necesara educatia tinerilor in ceea ce priveste sanatatea si mentinerea unui mod de viata sanatos.

Inca din copilarie mama are obligatia sa explice unele lectii de viata copiilor si atentia pentru sanatatea organismului sa devina un mod de viata.

Asa cum este de stiut si de dorit este mai bine sa previi sau sa depistezi la timp decat sa vindeci si uneori chiar sa nu mai poti face nimic.

Cu toate ca unele studii au aratat o scadere a mortalitatii in randul femeilor, inca la nivel mondial se inregistreaza zilnic persoane care primesc acest diagnostic.

Lipsa informatiei si a culturii medicale, indiferenta cu care este tratat organismul uman duc de cele mai multe ori la situatii extreme.

Doar atunci cand auzim cuvantul cancer totul se intuneca si devine sumbru.

Asa cum se stie, cancerul mamar se dezvolta in tesutul sanului, atat la femei cat si la barbati, desi la barbati este intalnit destul de rar.

Cele mai frecvente metastaze se intalnesc atunci cand celulele canceroase ating tesustul limfatic si ganglionii axilari.

Foarte rar intalnit la femeile sub 25 de ani, prezinta o frecventa crescuta in randul femeilor de peste 40 de ani.

O treime din situatiile intalnite de cancer mamar a fost depistat in cazul femeilor de 50 de ani.

Cel mai important este stadiul in care este descoperit. Avand in vedere ca tehnologia medicala permite despistarea lui in stadii incipiente probabil nici nu ar mai trebui adus in discutie faptul ca uneori este descoperit in stadii avansate.

Cel mai des intalnit simptom al cancerului mamar il constituie aparitia unui nodul, sau prezenta unei zone cu tesut ingrosat.

Acestea sunt nedureroase si cu margini neregulate si in diferite cazuri tumori moi si regulate ca si forma, care sunt si dureroase.

Din acest considerent este indicat un control medical la fiecare modificare survenita la nivelul sanului.

Prima metoda de examinare a sanilor este autoexaminarea, care trebuie facuta acasa periodic si in cazul in care ceva nu ar parea in regula, sa se apeleze la un consult medical de specialitate.

Cea mai buna perioada de examinare a sanilor prin palparea lor este la doua zile dupa menstruatie, datorita faptului ca in timpul menstruatiei pot aparea modificari, sanii se pot umfla sau pot sa apara noduli.

Mamografia ramane cea mai buna si mai complexa metoda de depistare a cancerul de san in stadii incipiente.

Este recomandata femeilor de peste 40 de ani si doar in cazuri speciale celor mai tinere.

Ecografia este o metoda complementara mamografiei si utilizeaza ultrasunete. Uneori ecografia este insotita de o metoda moderna si foarte utila, elastografia.

Elastografia aduce nou in lumea medicinei posibilitatea de a studia in profunzime natura tumorilor, daca acestea sunt maligne sau benigne.

O elastografie este la fel o tehnica ecografica care ofera in plus niste informatii esentiale despre structura, duritatea sau elasticitatea unor testuri prezente. Aparatul permite totodata si o evaluare cantitativa a diferentelor de elasticitate de la nivelul tesutului mamar.

Se realizeaza doar atunci cand se realizeaza si ecografia mamara, si nu dureaza foarte mult.

Insa rezultatele sunt uimitoare. Cu cat un nodul prezinta o duritate mai mare, cu atat creste suspiciunea de malignitate.

Duritatea nodulului este intotdeauna in raport cu tesutul normal care o inconjoara iar explicatiile necesare sunt date de culorile dispuse pe o scala.

Interpretarea rezultatelor in urma elastrografie reduce numarul de biopsii si ofera o imagine clara asupra tipului de tumora intalnit.

Datorita faptului ca elastografia nu stabileste existenta unei tumori, ci ofera un diagnostic diferential al tumorilor maligne comparativ cu cele benigne, prezenta unei tumori este data de ecografia mamara, si de aceea se fac mereu impreuna.

Elasticitatea tumorilor canceroase este foarte redusa comparativ cu cea a tumorilor necanceroase si tocmai aceasta diferenta este capabila elastografia sa o desluseasca.

Datorita acuratetei de care dispune, elastografia a devenit o metoda de investigare si de ajutor medical foarte pretioasa si utila.

Totodata este aplicabila tumorilor de dimensiuni foarte mici, de sub 1 cm, fapt care implica o diagnostificare precoce si deci un tratament in stadiu incipient.

0 Shares
You May Also Like